La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va assegurar ahir que la mesura de suspendre dos mesos la concessió de noves ajudes per a residències vinculades dins de la llei de la dependència no afectarà "cap dels beneficiaris que ja la perceben o la tenen reconeguda".

La decisió de la Generalitat de suspendre durant agost i setembre la realització de nous Programes d'Atenció Individual (PIA) per concedir ajudes econòmiques per pagar residències privades per la falta de places públiques va causar indignació en el sector i entre les persones dependents, encara que la Generalitat assegura que afectarà unes 500 persones.

L'associació ACRA -que agrupa organitzacions empresarials del sector social-, la Unió Catalana d'Hospitals, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i UPIMIR van demanar ahir i a la Generalitat reconsiderar aquesta suspensió. Encara que es tracta d'una mesura transitòria, les organitzacions empresarials del sector assistencial denuncien que "aturar les prestacions econòmiques vinculades a serveis (PEVS) durant dos mesos impedirà que persones grans, que no poden pagar una plaça, es quedin sense ingressar en un centre, portant a moltes famílies a una situació molt complicada".

"Aquesta mesura crearà desocupació en els establiments assistencials, quan ja hi ha una llista d'espera de 17.000 persones", denuncia la patronal del sector.

Crítiques de la UGT

El sindicat UGT va acusar ahir a la Generalitat de "donar vacances als drets dels ciutadans" i va recordar que l'administració té en tràmit més d'11.000 Programes Individuals d'Atenció, que ara s'incrementaran de forma important.