Catalunya serà la primera comunitat a tenir la seva pròpia Grossa de Nadal, encara que s'anomenarà "Grossa Cap d'Any" i se sortejarà el 31 de desembre.

Fonts del Departament d'Economia de la Generalitat van assegurar que el sorteig, que va avançar ahir El Periódico, arrencarà aquest any, que cada dècim sortirà a la venda a un preu de cinc euros i que el primer premi reportarà 100.000 euros.

Aquestes fonts van assegurar que els bitllets, amb una petita bandera catalana en el marge inferior dret, sortiran a la venda a finals de setembre, i que es podran adquirir en comerços de Catalunya i en els punts de venda habituals de les loteries de la Generalitat, encara que no a les administracions de Loteries de l'Estat. I és que aquest sorteig estarà situat entre la Grossa de Nadal i del sorteig del Nen, organitzats per Loteries de l'Estat. El 70 % del recaptat es destinarà a premis i el 30 % restant a finalitats socials, segons càlculs del departament d'Economia.

Els ingressos de les loteries de la Generalitat, que serveixen per finançar projectes socials a Catalunya una vegada descomptats els corresponents premis, han caigut un 41,92 % des de 2008 fins a 2012. Segons dades del Govern, l'any passat les set modalitats de loteria de la Generalitat, entre elles la 6/49 o la Loto Ràpid, van ingressar un total de 39,9 milions d'euros, davant dels 68,7 milions de 2008. Encara que el 2007 els ingressos van ser de 64,7 milions, des de 2008 les loteries de la Generalitat pateixen any a any un descens progressiu. El 2009 els ingressos van sumar 62,1 milions, a l'any següent 51,6 milions; el 2011 van cedir de nou, fins als 45,7 milions i l'any passat la recaptació va sumar 39,9 milions.

La Generalitat atribueix la caiguda dels ingressos de les seves loteries a l'alt nivell de competència en aquest sector i a la conjuntura econòmica, i espera remuntar el vol amb la idea d'aquesta loteria de Nadal. Josep Turull, president i portaveu de CiU al Parlament, va deixar clar que "això ajuda" però que no resoldrà els ingressos de la Generalitat i que el Govern no ha dit que hagi de ser així ni que aquesta sigui la "intenció".

Els grups de l'oposició van coincidir ahir en valorar la nova loteria de nadal que ha decidit crear el govern català com "una mesura complementària" a les polítiques fiscals que han de ser aprovades per incrementar els ingressos de la Generalitat.

Segons va indicar el portaveu del PSC, Jaume Collboni, els agradaria pensar "que això no substituirà el debat necessari sobre com reforçar la fiscalitat i els pressupostos per tenir uns millors serveis públics". Segons l'opinió del portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, "és una mica inaudit que una proposta com aquesta aparegui a l'agost", i considera que "és la conseqüència directa que a Catalunya hi hagi un fet anormal, que és que no hi ha hagut debat pressupostari".

Des d'ICV-EUiA, Dolors Camats va indicar: "sembla una innocentada que a un president de la Generalitat a qui hem sentit parlar de l'impost de grans fortunes, i que ningú ha vist, i de recuperar el de successions, i que ningú ha vist, se li ocorri que ara la solució passa per inventar-se una loteria, sembla una broma de mal gust". Per part de Ciutadans (C's), Jordi Cañas va lamentar que el Govern "hagi fiat el seu futur a l'atzar" i va afegir que després de reduir els impostos als casinos com a mesura econòmica, "ara apareix aquesta nova loteria".