El Govern català va negar ahir que existeixi una "fuita d'empreses" des de Catalunya cap a Madrid pel debat "sobiranista" o per motius fiscals, i va assegurar que Catalunya va rebre gairebé "el triple d'inversió estrangera" que la Comunitat de Madrid en el primer semestre de 2013. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va replicar així a l'informe donat a conèixer dilluns pel conseller d'Economia i Hisenda de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, que va dir que des de 2010 un total de 1.060 empreses catalanes han canviat el seu domicili fiscal a Madrid. Puig va admetre que pugui haver-hi empreses de tot Espanya que vulguin mudar el seu domicili fiscal "pel factor de la capitalitat, que té el seu atractiu", però va subratllar l'aposta de la inversió estrangera per Catalunya.

Per això, va donar a conèixer dades recopilades per "fDi Intelligence", una divisió d'anàlisis del Financial Times, segons la qual Catalunya va ser la segona regió europea que més inversions va captar de gener a juny d'aquest any, amb 1.443,9 milions d'euros (1.921,2 milions de dòlars), pels 524,5 milions d'euros (697,9 milions de dòlars) invertits a la Comunitat de Madrid, que ocupa el vuitè lloc.

Segons aquest rànquing d'inversions, que encapçala la regió sud-est d'Anglaterra, a Catalunya els 37 projectes que sumen aquesta inversió van crear 4.095 llocs de treball, mentre que a Madrid va haver-n'hi 26 projectes que van permetre 1.077 llocs de treball.

"No s'observa cap inquietud en la captació d'inversions estrangeres pel debat sobiranista ni tampoc hi ha una fuita d'empreses per aquest motiu", va remarcar Puig, malgrat que el conseller madrileny va atribuir la marxa d'empreses a Madrid a motius fiscals o bé a facilitats de tipus administratiu.

En qualsevol cas, Puig va negar també que aquests factors tinguin alguna cosa a veure en la decisió d'una empresa de canviar el seu domicili fiscal, encara que no va entrar a desmentir les xifres facilitades per la Comunitat de Madrid.

El conseller va argumentar que si 5.000 empreses de tot Espanya, un miler d'elles de Catalunya, han instal·lat el seu domicili fiscal a Madrid en els últims tres anys, això es correspon amb el pes de Catalunya en l'economia de l'Estat, que també és aproximadament d'un 20 % sobre el total. Si aquestes empreses catalanes que es desplacen a Madrid ho fessin pel debat sobiranista, quin és el motiu que porta a la resta d'empreses d'altres comunitats a fer-ho, es va preguntar Puig, que va lamentar aquesta "polèmica d'estiu".

Els motius

El conseller entén que darrere de la difusió d'aquestes dades hi ha un "interès a activar" la creença que el debat sobiranista espanta les empreses, una idea que creu falsa i que va culpar de fomentar també al PSC. Puig va comentar que aquest miler d'empreses que suposadament han marxat de Catalunya per assentar-se a Madrid són una "proporció baixíssima" sobre el total, ja que només en els sis últims mesos a Catalunya es van crear 13.000 empreses. A més, el conseller va assegurar que les empreses que es creen a Catalunya tenen un major grau d'èxit que a Madrid, ja que només un 18% de les creades en els últims tres o quatre anys van tirar el tancament, un percentatge que en la Comunitat de Madrid es va elevar fins al 26%, segons Puig.