El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat que les eleccions plebiscitàries siguin el 2016 en cas de no poder celebrar la consulta. Mas ha dit a Catalunya Ràdio que ell intentarà no avançar eleccions i convocar comicis, encara que siguin plebiscitaris, quan acabi la legislatura. Ha argumentat que la situació ideal seria que el país arribés a aquesta cita electoral amb una economia diferent, creant atur, garantint les polítiques de l'estat del benestar i amb una sèrie de decisions preses per recuperar la confiança dels ciutadans en els partits. En tot cas, ha insistit que la seva prioritat és celebrar la consulta abans d'unes eleccions que suposarien una "confrontació total i oberta".

Mas ha insistit que la consulta es farà dintre del marc de la legalitat, i si és possible, d'acord amb l'Estat. Ara bé, ha expressa obertament que si el govern espanyol es nega en rodó a acceptar la via política "i s'empara en una suposada legalitat", sempre hi haurà un "marc legal final, que seran unes eleccions". "Quan a mi se m'escolta dient que la consulta es farà, és perquè jo sé que aquest últim recurs el tenim", ha aclarit.

Ara bé, ha reconegut que això significaria una "confrontació total i oberta" amb l'Estat, i que ell intentarà primer una via pactada. I parlant de dates, Mas ha apostat perquè aquest hipotètic pla b no s'executi fins el 2016, en la línia del missatge que ell mateix va llençar als seus alts càrrecs dilluns: la legislatura dura fins el 2016.

I ha explicat els motius. Al seu parer, és important que Catalunya arribi a aquesta cita electoral amb una economia diferent, havent donat la volta a la situació "dramàtica" actual i tornant a crear feina. Lligat amb això, ha apostat perquè s'arribi a aquest moment havent garantit també les polítiques de l'estat del benestar, és a dir, "sense més retallades". I finalment, havent pres una sèrie de decisions per acabar amb la desafecció de la ciutadania respecte a la política.

"Aquestes tres coses són molt importants, tant com la consulta: donar la volta a l'economia, crear feina, garantir les polítiques del benestar i donar passos clars per reinstaurar la confiança", ha resumit.

Però ha reiterat que el seu objectiu és poder consultar el poble el 2014. "Però si no ens donen cap altra sortida, si ens aculen, si ens posen contra les cordes, si no es vol, o no es pot, arribarem a aquest escenari que la consulta es farà el 2016 en unes eleccions", ha insistit.