La Via Catalana està inspirada en la cadena humana de 600 quilòmetres que el 1989 van protagonitzar milers de ciutadans d'Estònia, Letònia i Lituània per reclamar la independència de les tres repúbliques bàltiques de l'URSS. A la tarda, i després que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) sigui rebuda pel president de la Generalitat, Artur Mas i la presidenta del Parlament, se celebrarà la Via Catalana cap a la Independència, una cadena humana que pretén recórrer Catalunya de nord a sud durant 400 quilòmetres.

L'ANC, una entitat privada que compta amb milers de socis i que té per objectiu aconseguir la independència de Catalunya, ha rebut el suport actiu de CDC i ERC, i la simpatia d'alguns dirigents d'UDC, ICV i PSC, formacions aquestes tres últimes que no donen suport a la cadena perquè posen l'èmfasi en el dret a decidir.

El recorregut a través de 86 municipis catalans pretén enllaçar, gràcies a diversos centenars de milers de persones, el Pertús, al sud de França i a pocs quilòmetres de Perpinyà, amb Alcanar, l'últim poble del sud de Tarragona i al qual acudiran molts autobusos de Barcelona per assegurar la continuïtat de la cadena. Per Barcelona, la cadena passarà per llocs emblemàtics com la plaça Sant Jaume, la Sagrada Família o una part del camp del Barça.

La cultura popular participarà activament. S'han reservat trams específics perquè encara sigui més visible la riquesa de la cultura popular del país. Així els sardanistes es reuniran a l'alçada de Caldes de Malavella, la imatgeria festiva i els gegants a l' n-340 a Avinyonet del Penedès i el món casteller s'ha adjudicat un tram prop de Roda de Berà.

Aquest dispositiu, acompanyat per 2.500 agents dels Mossos i els serveis públics de sanitat, comportarà "severes" restriccions de trànsit a les carreteres durant cinc hores.

Entre la una del migdia i les sis de la tarda, l'organització de la cadena provocarà alteracions en el trànsit d'una quinzena de carreteres, entre elles algunes importants com l'AP-7, la A-2, la N-340 o la N-II.

La unió de la cadena s'iniciarà a les 17.14 hores, en record a l'emblemàtica data del 1714, quan Barcelona va caure en mans de les tropes borbòniques en la guerra de Successió.

Malgrat la mobilització ciutadana, la tradicional manifestació al centre de Barcelona organitzada per la Coordinadora d'Entitats Independentista s'ha mantingut, traslladant-se a les set de la tarda.

Fins a última hora, l'Assemblea Nacional Catalana ha fet crides a la població perquè la Via Catalana sigui un èxit. La presidenta de l'entitat, Carme Forcadell, malgrat admetre que la via estava "bastant plena", però va anunciar que s'estudia obrir més trams per mobilitzar tanta gent com sigui possible. En aquest sentit, es va habilita un tram 0 perquè tots aquells que no es van poder apuntar al que volien perquè facin constar el seu nom a la cadena i s'afegeixin al tram que vulguin.

La idea de l'ANC és mobilitzar aquest Onze de Setembre "tanta o més gent" que la que es va manifestar l'any passat, segons un comunicat que va fer públic l'entitat.

L'ANC va fer una crida als ja inscrits i els va recordar que són responsables "del lloc que s'han guardat per a la història", però a la vegada va demanar a aquelles persones que no es podien inscriure perquè no es podien desplaçar a cap dels trams que encara no eren plens que "hi assisteixin igualment" per tal "d'assegurar-ne l'èxit reforçant cadascun dels trams" de la cadena.

Gairebé complerts

Dels 778 trams quasi el 99% dels trams eren plens del tot o gairebé, i només quedaven algunes places per omplir al Montsià. Tanmateix en els darrers dies, el percentatge d'ocupació ha anat oscil·lant a mesura que la gent es desapuntava d'un lloc per apuntar-se en un altre de més buit.

A més de la cadena es prepara un gran reportatge fotogràfic amb 800 voluntaris que el faran possible. Perquè les fotografies de la cadena surtin bé, es recomana que "la cadena se situï el màxim possible sobre la línia del voral del carril, sentit sud o encara més endins si el voral és practicable".

"Això permetrà -agreguen les recomanacions oficials- augmentar la distància del fotògraf i per tant d'una sola vegada fotografiar més persones. Ja sigui en un àmbit urbà o interurbà hi ha d'haver uns 7 metres de distància entre el fotògraf i la cadena".

Sota l'epígraf de "Recomanacions de seguretat per als participants de l'acte Via Catalana de l'Onze de Setembre", la conselleria d'Interior alerta del perill de causar incendis, de tenir precaució amb els menors, no deixar obstacles a les carreteres, evitar els conflictes personals i atendre les indicacions de la policia.