Les mans del compositor Carles Santos i de Lluís Llach van encaixar en la ratlla de la frontera administrativa entre el País Valencià i Catalunya en un gest carregat de profund simbolisme. La justícia va permetre finalment la celebració de la Cadena humana valenciana i el seu enllaç amb la Via Catalana en un acte celebrat enmig d'un ambient reivindicatiu. Milers de persones van iniciar la "Cadena humana per la llengua i la llibertat" al terme de Vinaròs (Baix Maestrat) a les 17.07 hores (hora que simbolitza l'any de la derrota a Almansa, 1707) i van anar enllaçant fins arribar a la Via Catalana a Alcanar a les 17.14 hores. Allà, Llach i Santos van protagonitzar l'enllaç.

La subdelegació del govern a Castelló va prohibir dimarts els trams de la Via Catalana convocats per Acció Cultural del País Valencià argumentant motius de seguretat vial i integritat dels manifestants. Ahir, però, Tribunal Superior de Justícia valencià va donar la raó a ACPV, cosa que va permetre aixecar la prohibició. La Muixeranga, a les 17.07 hores, i els Segadors, a les 17.14 hores, van servir de punt d'inici simbòlic de les dues cadenes enmig d'un ambient festiu i reivindicatiu.

Unes 3.000 persones van formar part de la cadena humana valenciana, segons va informar Acció Cultural. La cadena va esdevenir doble i en ocasions triple a causa de l'acumulació de gent. Multitud d'estelades, una gran senyera i una pancarta amb el lema "Lo Sènia no és frontera" van acompanyar la protesta en aquest punt on s'unien les dues cadenes.

La presència de Lluís Llach va generar una gran expectació entre els assistents. Centenars de persones van voler immortalitzar la seva presència al costat de Llach, un fet que va generar una gran acumulació de gent en el punt on el cantautor i el compositor de Vinaròs, Carles Santos, van protagonitzar de manera simbòlica la unió.

En aquest tram de la cadena humana també van estar presents l'exvicepresident català, Josep Lluís Carod-Rovira o Guillem Agulló, pare del jove independentista valencià assassinat per la ultradreta. Presents a l'acte van ser-hi altres representants polítics com el president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà o la diputada de la CUP Isabel Vallet.

Moments abans d'iniciar-se l'acte, el portaveu d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, va celebrar la gran quantitat de gent assistent a l'acte, tot i que al País Valencià no és un dia festiu. Al respecte de la prohibició, Gisbert va dir que l'aixecament per part del TSJ valencià "ha de servir de reflexió al govern valencià i al govern espanyol". El coordinador d'ACPV va demanar un "canvi d'actitud" i va alertar que "caure en comportaments antidemocràtics que vulneren la llibertat d'expressió són erronis, no condueixen a res, el que cal és diàleg, cal que el País Valencià i Catalunya treballen junts".

Gisbert va traslladar al president Fabra que no caigui "en els errors de Camps en relació amb les multes de TV3" i va reclamar que "abandonin l'animadversació envers Acció Cultural".