El Tribunal Constitucional (TC) va rebutjar ahir les recusacions que, per falta d'imparcialitat objectiva, van presentar la Generalitat catalana i el Parlament contra el seu president, Francisco Pérez de los Cobos, a causa de la militància en el PP que aquest va mantenir mentre era magistrat. Els magistrats van prendre aquesta decisió per una majoria de nou vots favorables a la ponència que va portar al ple la vicepresidenta, Adela Asúa, contra la qual es van pronunciar dos magistrats en sengles vots particulars. Luis Ignacio Ortega i Fernando Valdés, els dos nomenats a proposta del PSOE, van ser els dos magistrats que, finalment, es van pronunciar en contra de la resolució majoritària, favorable a la imparcialitat de Pérez de los Cobos.

El Tribunal Constitucional va abordar en la seva reunió plenària l'assumpte, sobre el qual ja es va ocupar la setmana passada, encara que no va arribar a una resolució per falta d'acord sobre els arguments per fonamentar una resolució favorable a la imparcialitat de Cobos sobre el qual des d'un primer moment va coincidir una àmplia majoria del Constitucional. L'acte en el qual es rebutgen les recusacions perquè Cobos s'abstingui d'intervenir en 26 assumptes serà notificat en els pròxims dies al costat dels vots particulars. En les recusacions se sosté que Pérez de los Cobos, atès que va pagar quotes de militant del PP quan ja era magistrat del TC, no és imparcial i no ha d'intervenir en assumptes com el recurs contra la declaració sobiranista catalana.

Amb aquest argument principal, al qual se sumen altres, els recursos demanen que s'inhibeixi en 25 recursos d'inconstitucionalitat i conflictes de competències dels quals és part la Generalitat i el Parlament de Catalunya. El Constitucional va fer pública el juliol passat la seva consideració que la Constitució i la Llei Orgànica del TC no estableixen per als magistrats d'aquest tribunal cap incompatibilitat amb el fet de militar en un partit polític. És a dir, que Pérez de los Cobos pot ser magistrat i president del TC sense incórrer en incompatibilitats, encara que aquest pronunciament no suposa necessàriament que no puguin existir possibles causes perquè s'inhibeixi per falta d'imparcialitat objectiva. De fet, la Generalitat creu que la militància de Pérez de los Cobos en el PP l'inhabilita per decidir en determinats assumptes, de la mateixa manera que considera el Parlament.

Les reaccions

El Govern de la Generalitat va avançar ahir que, a falta d'estudiar la decisió del Tribunal Constitucional (TC), "persistirà" en els seus arguments per recusar al seu president, Francisco Pérez de los Cobos, al qual va reiterar la seva demanda que "es retracti" d'unes paraules que va dir el 2005 sobre els catalans.

Preguntat per la decisió del Tribunal Constitucional de rebutjar les recusacions a Pérez de los Cobos, el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va afirmar que encara havien d'estudiar a fons la decisió de l'alt tribunal, però va assegurar que la Generalitat "persistirà" en els arguments que havia presentat la Generalitat per recusar Pérez de los Cobos. "Persistirem en els nostres arguments, creiem que són sòlids", va afirmar Homs, que va posar en relleu que la decisió del TC no era per unanimitat. A més, Homs va demanar una altra vegada al president del Tribunal Constitucional que es retractés d'unes declaracions seves de 2005 publicades fa unes quantes setmanes a El País. Segons el rotatiu, Pérez de los Cobos havia assegurat al desembre de 2005, en una conferència a Iecla, a Múrcia, celebrada poc després que el Parlament aprovés l'Estatut, que "els catalans han estat educats en el ?menyspreu a la cultura espanyola". Per la seva banda, Jutges per a la Democràcia ( JpD ) i Fòrum Judicial Independent ( FJI ) no comparteixen el rebuig del Tribunal Constitucional a les recusacions.