L'assassinat a la població lleidatana de Tàrrega d'una noia de tan sols 14 anys a mans, presumptament, del seu ex-xicot de 18 anys va commocionar ahir veïns i tota la societat, especialment per la joventut de la víctima en aquest nou cas de violència masclista. Els fets, que van suscitar consternació i dol, van succeir a última hora de dilluns en un pis de Tàrrega en què la jove vivia amb la família i al qual va acudir la seva exparella, de nacionalitat dominicana, amb el qual, pel que sembla, havia trencat recentment. La menor, que estava sola a l'habitatge, va rebre presumptament per part del seu agressor diverses ganivetades que li van causar la mort. A continuació, el jove es va dirigir a la comissaria dels Mossos d'Esquadra i es va lliurar a la policia.

El jutge d'instrucció ha decretat el secret de sumari en relació amb la mort de la menor, que s'ha convertit en la víctima més jove d'un atac de violència de gènere des del començament d'any, segons fonts de l'Institut Català de la Dona. De la seva banda, la subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, va reflexionar sobre l'edat cada vegada més jove de les víctimes d'aquest tipus de delicte. "Que cada vegada siguin noies més joves ens ha de fer reflexionar en que la conscienciació i la prevenció són importants. Cal treballar dia a dia en aquest sentit tant amb els homes com amb les dones i sobretot amb les de curta edat, perquè les nenes amb 14 anys potser no veuen els problemes i les dificultats que les persones més majors sí veiem", va assenyalar. La jove assassinada pertanyia a una família molt coneguda de Tàrrega, néta d'un professor d'institut local i neboda d'un regidor del municipi pròxim de Ciutadilla.

De la seva banda, el seu presumpte agressor, de nacionalitat dominicana, és germà d'un altre jove de 22 anys que ha estat recentment condemnat a 12 anys de presó per temptativa d'homicidi, en haver apunyalat dos germans després d'una discussió en una festa de Cap d'Any celebrada en un pub de Tàrrega el 2012, segons va indicar l'alcaldessa de la localitat.

Mostres de repulsa

Després de conèixer-se el succés, no van parar les mostres de repulsa i de condol davant aquest nou cas de violència masclista. Una de les primeres va arribar de l'Ajuntament de Tàrrega, una població que amb prou feines supera els 16.000 habitants i el consistori de la qual va convocar un ple extraordinari per condemnar el crim i va fer una crida a un minut de silenci, que va reunir al migdia unes 2.500 persones. A la concentració, van assistir nombrosos alumnes dels col·legis de la població, i alguns dels estudiants, entre ells amics de la víctima, van portar pancartes en les quals es podien llegir missatges com "No confonguem amor amb possessió".

El Govern de la Generalitat, de la mateixa manera que altres institucions, va condemnar l'assassinat i va reiterar que la lluita contra la violència de gènere i la seva eradicació era una de les seves prioritats. Davant el succeït, la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, va fer una crida a les dones, en especial a les joves i adolescents, perquè no suportessin "ni un sol símptoma" de maltractament de les seves parelles o exparelles i denunciessin. La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va alertar de la seva banda sobre el miratge de la igualtat. "Els més joves inicien relacions de parella seguint models que sovint es construeixen sobre estereotips. Només eradicarem aquestes desigualtats si hi ha una assumpció dels valors de la igualtat efectiva entre dones i homes i una suma real i responsable de complicitats", va dir. En la mateixa línia, la presidenta de l'Observatori estatal contra la Violència Domèstica i de Gènere, Inmaculada Montalbán, va assenyalar que "és el moment d'abordar seriosament l'educació en matèria d'igualtat" i va destacar la importància "de treballar en l'aprenentatge per part dels joves per impedir que reprodueixin els comportaments masclistes". Montalbán, que va defensar també la necessitat de "treballar des de les famílies i des dels col·legis a identificar els comportaments masclistes per corregir-los i interrompre'ls", va alertar que els estudis demostren que un 25% dels joves opina que les dones han de quedar-se a casa o que un 70% té assumit que els salaris siguin més baixos en cas de les dones. Segons les dades de l'observatori, el 2012 del total de 52 víctimes mortes per violència masclista 15 eren menors de 30 anys i en el que va d'any hi ha 38 víctimes confirmades, 8 d'elles menors de 30 anys.