Els partits polítics han tancat la comissió d'investigació sobre la gestió en l'àmbit sanitari català amb divisió. Ahir van votar al Parlament les conclusions presentades per cada partit i les que van ser aprovades s'incorporaran al dictamen final de la comissió d'investigació, un document que finalment haurà de ser votat al Ple. Pel que fa a les propostes, CiU, PSC i PP van tombar aquelles que tractaven sobre possibles irregularitats en la gestió sanitària catalana. En canvi, tots els partits van estar d'acord en millorar la transparència, idear un nou codi ètic i la regulació d'incompatibilitats. Entre les propostes que van ser descartades hi ha aquelles esmenes que es referien a les suposades irregularitats en la gestió de casos com el Consorci de Salut i Social de Catalunya, el holding Innova de Reus, la gestió de l'Hospital de Sant Pau o la Corporació de Salut Maresme i la Selva amb l'adjudicació del Grup SERHS.

En aquest sentit, ERC va denunciar que s'havia arribat a desestimar una de les seves conclusions que posava de manifest que "hi havia hagut importants desviacions pressupostàries en la construcció del nou edifici de l'Hospital de Sant Pau", un fet que ja havia estat reconegut per la Sindicatura de Comptes. Les propostes presentades per CiU van ser aprovades pràcticament totes, mentre que la gran majoria de les de l'oposició van ser rebutjades, a excepció d'algunes propostes del PSC. La majoria de propostes que van quedar aprovades aposten per buscar més mecanismes de transparència, impulsar un codi ètic, millorar la regulació d'incompatibilitats i millorar els estàndards de confiança dels ciutadans en el model sanitari català.

Entre les propostes, cal assenyalar que va quedar descartada una esmena presentada pels socialistes el la que demanaven establir un nou model retributiu pels professionals sanitaris. Aquesta va ser rebutjada per CiU, el PPC i la CUP. El PSC demanaven la regulació de les retribucions, establint una proporció màxima de 1 a 10 entre el salari total del treballadors amb el sou més baix i qui té el sou més alt.

Les responsabilitats

A més, la comissió tampoc demanarà responsabilitats a gestors de la sanitat com l'expresident de l'ICS, Josep Prat, o l'exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo. Aquesta era una de les propostes de la CUP que volia instar a la jurisdicció contenciós administrativa que tramités una situació d'inhabilitació per exercir càrrec públic a cinc protagonistes de la gestió sanitària dels últims anys, entre els que destacava l'actual conseller de Salut, Boi Ruiz. El diputat de CiU, Albert Batet, va remarcar que la conclusió de la comissió era que "els catalans i les catalanes poden confiar en el seu sistema de salut perquè l'objectiu dels professionals és la qualitat assistencial". Batet també va assenyalar que "el que no es pot fer és generalitzar, si de quatre casos se n'estan traient algunes conclusions, no podem dir que el model és tot igual", en aquest sentit va recordar que aquests casos estaven en mans de la justícia i que en el temps que havia durat la comissió, hi havien hagut desimputacions. La diputada d'ERC, Alba Vergés, va criticar l'actitud dels socialistes i els convergents per la "manca d'autocrítica" i per "no acceptar cap proposta dels altres grups". "No podem venir a una comissió d'investigació amb la premissa de que tot ha anat bé", va advertir la diputada d'ERC.

El diputat del PSC, Jordi Terrades, va recordar que les qüestions tractades a la comissió i que es troben en processos judicials oberts constaten la confusió en l'aplicació de les normatives de contractació així com la confusió de rols entre poder adjudicador públic o no a la vista de les diferents legislacions aplicables en el temps els possibles incompliments d'incompatibilitats. Pel que fa al diputat del PPC, Jordi Roca, va remarcar que "totes les decisions incorrectes es van prendre des de despatxos públics que depenen directament o indirectament de la Generalitat". El diputat de Ciutadans, Manuel Villagas, va assenyalar que el conseller Boi Ruiz no va assumir cap crítica durant la seva compareixença davant de la comissió mentre la diputada de la CUP, Isabel Vallet, va reiterar la demanda del seu partit per depurar responsabilitats.