El sector educatiu torna a estar cridat a la vaga aquest dijous per mostrar el seu rebuig a la Llei Orgànica de Qualitat de l'Educació (LOMCE) i contra les retallades en l'ensenyament. La jornada, que és a nivell estatal, ha estat convocada a Catalunya pels sindicats UGT, CCOO, USTEC, USOC i CGT, i té el suport del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE). Al llarg de la jornada es faran manifestacions a diferents ciutats catalanes on es preveu que docents, pares i alumnes mostrin el seu rebuig a la reforma educativa que impulsa el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i a les retallades. El Govern ha establert uns serveis mínims que en infantil i primària serà d'1 docent per cada 4 aules.

Escoles, instituts i universitats de tot l'Estat estan convocats aquest dijous a la vaga per protestar contra les retallades i contra la llei Wert pocs dies després que aquesta norma fos aprovada al Congrés dels Diputats amb els únics vots a favor del PP. De fet, són ja pocs els tràmits parlamentaris que queden perquè l'aprovació definitiva de la llei, que està previst que entri en vigor a partir del curs vinent.

La vaga d'aquest dijous arriba després de dies previs de mobilitzacions, que ha inclòs una vaga de tres dies convocada pel Sindicat d'Estudiants. La convocatòria per aquest dijous és d'àmbit estatal per protestar contra la llei Wert i els sindicats catalans UGT, CCOO, USTEC, USOC i CGT s'hi van adherir i van sumar el rebuig a les retallades als motius de protesta.

Els sindicats convocats consideren que la llei Wert és "recentralitzadora" i "segregadora", i que atempta contra el model d'immersió lingüística. També el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que inclou associacions de pares i mares, estudiants, sindicats i moviments pedagògics, ha fet una crida als professionals de l'educació, a les famílies i als estudiants a participar en la vaga i les mobilitzacions. Pel MUCE, la LOMCE i les retallades "posen en risc la infància i la cohesió social" i consideren que també cal "revisar" la manera com s'està aplicant la LEC.

Durant la jornada de vaga hi ha previstes diverses manifestacions arreu de Catalunya. La de Barcelona arrencarà a dos quarts d'una del migdia a la plaça Universitat. A Girona es farà a les 12.00 a la plaça de la Constitució. Mentrestant, a Tarragona es farà una concentració davant del Departament d'Ensenyament a les 12.00 hores i una manifestació des de la plaça Imperial Tarraco fins a la plaça de la Font a les 18.00 hores. A Lleida, la manifestació començarà a les 18.00 hores des dels Serveis Territorials d'Ensenyament fins a la delegació del Govern. Finalment, a Tortosa es farà una manifestació a les 18.30 que començarà a la plaça de la Família i que acabarà a la plaça de l'Ajuntament.

Serveis mínims

El Govern ha aprovat els serveis mínims per garantir l'obertura de tots els centres educatius durant la jornada de vaga. Per a l'ensenyament infantil i primària (de 3 a 12 anys) s'estableix que cal tenir a l'escola 1 docent per cada 4 aules. Per a l'ensenyament especial (de 3 a 16 anys), 1 docent per cada 3 aules. En el cas de les llars d'infants hauran de treballar un terç de la plantilla.

A banda, per garantir la seguretat en l'horari de menjador i activitats complementàries, el Govern entén que cal destinar als centres un terç del personal. A cada centre hi anirà també una persona de l'equip directiu. Això vol dir que pot ser el director, el coordinador pedagògic, el cap d'estudis, el secretari o, en el cas de les llars d'infants, un membre del claustre.

La direcció dels centres, un cop escoltat el comitè de vaga, ha de determinar el personal estrictament necessari per garantir la prestació dels serveis mínims. Aquests els han de complir preferentment aquells treballadors que no vulguin exercir el seu dret a vaga. Els cessaments i les alteracions en el treball per part del personal necessari per al manteniment dels serveis mínims es consideraran il·legals.