El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha mostrat "sorpres negativament" per les declaracions del primer secretari del PSC, Pere Navarro, que aquest dissabte va afirmar que la consulta sobiranista no se celebraria el 2014. Mas ha recordat que en la reunió de divendres amb Pérez Rubalcaba i Navarro "les coses van anar bé" i aquest dissabte "sembla que tot ha canviat". Mas ha refermat el compromís per celebrar la consulta l'any vinent i per acordar "abans de final d'any i probablemente a mitjan desembre" la pregunta, la data i el procediment legal per dur-la a terme. El president ha fet aquestes declaracions en l'acte de cloenda del Fitness Day de Barcelona.

Mas ha assegurat que, després de la trobada "cordial i positiva" que va mantenir divendres passat amb ell i amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, "no entenc que llavors hi hagués esperit de diàleg i bones maneres i que dissabte canviï tot", i ha afegit "això demostra que, de tant en tant, el PSC no sap on és".

El cap de l'Executiu ha mostrat el seu desig que "quan arribi demà, dilluns, torni l'esperit de divendres i no la bronca del dissabte", perquè, ha dit "a mi m'agradaria que el PSC sàpigues on és; necessitem tots els partits ben units, fent pinya per intentar que això surti bé".

Mas ha respost així a les declaracions del líder socialista, qui assegurava que s'estava enganyant els catalans perquè el referèndum no se celebraria. "S'està fent tot el possible perquè la consulta es faci el 2014 i això el senyor Navarro ho sap", ha subratllat el president, i ha continuat "una altra cosa és si des de les institucions de l'Estat ens ho impedeixen de totes formes o per qualsevol camí".

En aquest sentit, el cap de l'Executiu s'ha mostrat esperançat que no hi hagi cap impediment per celebrar la consulta "perquè avortar que un poble pugui consultar-se a si mateix, que pugui expressar la seva opinió a les urnes de forma pacífica, és l'essència de la democràcia". Per això, el president ha demanat als socialistes que "no diguin que s'enganya a ningú perquè no és veritat" i ha manifestat el seu desig que "en l'últim moment els socialistes pugin al tren de la consulta".

Preguntat pels periodistes sobre quan se sabrà la data i la pregunta de la consulta, el president de la Generalitat ha reiterat que, tal i com recullen tots els acords del Parlament, ell "espera, confia i desitja" que sigui "abans que finalitzi aquest any", i ha explicat que l'acord inclourà també "els procediments legals a utilitzar per fer-la possible".

El president de la Generalitat ha fet aquestes declaracions davant els mitjans de comunicació durant l'acte de celebració, aquest matí, del Fitness Day, al centre de Barcelona. Aquesta iniciativa, organitzada per l'Ajuntament de Barcelona, té com a objectiu promoure l'esport dirigit i posar en valor la pràctica de l'exercici físic en centres esportius i supervisat per professionals.