El president de la Generalitat, Artur Mas, va reivindicar ahir des de Tel Aviv que Israel és la demostració que Catalunya és viable com a país. Mas no va voler comparar els processos polítics d'ambdós territoris, però va remarcar que són "bastant homologables" en altres aspectes, i va citar la població, la superfície i sobretot el PIB per càpita. "I això em permet subratllar que quan a vegades s'especula si Catalunya és viable com a país, ens poden comparar en molts sentits amb un país tan viable com Israel, que en molts terrenys ha aconseguit excel·lir i posar-se a dalt de tot a nivell mundial", va argumentar en el seu primer dia de viatge oficial al país israelià.

Mas va subratllar que Catalunya i Israel són països "bastant similars" en algunes coses, com per ?exem?ple en la seva aposta per la ciència i la recerca, però també perquè tenen una població i una superfície bastant equivalent i, especialment, pel seu PIB per càpita. Ara bé, va diferenciar entre la forma en què es va constituir l'estat d'Israel i el procés català. "Estem en un terreny completament diferent, perquè el nostre problema no és militar ni d'exèrcit, sinó que és un procés polític dintre d'un espai plenament democràtic i normalitzat com és la UE", va esgrimir.

Impuls tecnològic i científic

Acompanyat pel conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el president de la Generalitat va iniciar oficialment ahir el seu viatge a Israel ?reu?nint-se amb la missió empresarial d'"Acció" que complementa la delegació de Catalunya, juntament amb representants de diferents centres de recerca catalans. I és que Mas va remarcar que l'objectiu d'aquesta visita és empresarial, de relacions econòmiques i comercials, però també per fer intercanvi amb Israel en matèria de recerca i investigació.

El president va subratllar que Catalunya ve a Israel "per aprendre" del país des del punt de vista tecnològic, innovador i del coneixement, especialment a l'hora de transformar la producció científica en empreses, les anomenades start-ups, que són tecnològicament molt avançades. Ara bé, va afegir que Catalunya també ve per primera vegada a "tractar Israel de tu a tu pel que fa a la ciència i a la producció científica en general". "Això demostra que el progrés de Catalunya en el camp científic és un progrés extraordinari", va dir.

Contactes institucionals

Al costat d'això, també hi haurà contactes institucionals, amb el president d'Israel i amb el ministre de Finances, perquè el Govern, va remarcar, "vol reforçar els llaços d'amistat" que ja uneixen ambdós països. De fet, va subratllar que el president Jordi Pujol va ser el primer polític que es va entrevistar amb un president d'Israel, l'any 1987, un cop es van establir les relacions diplomàtiques entre Espanya i el país israelià.

Mas va assegurar que no és a Israel per demanar suport en el procés català, però que en parlarà "amb tota llibertat" si li pregunta algun dels mandataris amb qui es veurà. En aquest sentit, va assegurar que, en aquest viatge en concret, no hi ha hagut cap problema amb la diplomàcia espanyola, i la col·laboració ha estat "correctíssima". De fet, l'ambaixador espanyol a Israel, Fernando Carderera, va participar en la reu?nió amb la missió empresarial, i al matí es va trobar amb el cònsol general d'Espanya a Jerusalem.

El president va remarcar que aquest és el primer viatge conjunt amb l'alcalde de Barcelona, però no serà l'últim, perquè el Govern vol fer "tàndem" entre la capital i el país. Trias, que ja va participar en el viatge de Jordi Pujol del 87 com a conseller de Sanitat, va assenyalar que en aquesta ocasió, Catalunya "pot anar pel món traient pit" sobre la recerca. "Venim amb la il·lusió d'aprendre, però també de poder oferir", va dir. També va remarcar l'experiència de Barcelona com a smart city, que segur que traslladarà als alcaldes de Tel Aviv i Jerusalem, amb qui es trobarà en aquest viatge. De fet, és el primer cop que un alcalde de Barcelona es troba amb el seu homòleg de Jerusalem.

Per la banda empresarial, l'alcalde visitarà companyies com IBM i entitats que "volen venir a Barcelona i que faran un esforç inversor conscients que la capital catalana és una plataforma important per a ells".

El PP critica la comitiva

El viatge del president a Israel no ha agradat, però, a tothom. El portaveu del PPC, Enric Millo, va criticar que la Generalitat "es posi a la venda per pagar els seus excessos", en referència a la "gran" comitiva que acompanya Mas a Israel i que, segons el seu parer, hauria de ser més "reduïda i austera".

Millo va assegurar que el seu partit presentarà una bateria de preguntes parlamentàries "per conèixer el motiu pel qual Mas s'ha emportat una gran comitiva a Israel, entre els quals figura la seva dona i la del secretari general de Presidència, Jordi Vilajoana".