El Govern de la Generalitat va aprovar ahir un codi ètic per als alts càrrecs de l'administració catalana que estableix les bones pràctiques i l'obligació de publicar les seves dades retributives, un document que enviarà al Govern central per si ho vol incorporar. En la seva reunió, l'executiu català va impulsar aquest document, que no fixa posició sobre casos d'imputacions judicials, com una de les 51 mesures de regeneració democràtica i transparència que va prometre el president de la Generalitat, Artur Mas, a l'inici del seu segon mandat. En la conferència de premsa posterior al Consell Executiu, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va defensar que, amb aquesta nova iniciativa, Catalunya se situarà al capdavant a Europa i a Espanya, ja que complirà amb 79 dels 80 indicadors fixats per l'organisme Transparency Internacional.

"Seria bo que el Govern espanyol prengués nota d'aquest compromís de transparència de la Generalitat i que abans de donar tantes lliçons facin introspecció i ens expliquen moltes partides que costa dilucidar com se les gasten", va afirmar Homs, després de la polèmica aixecada per les declaracions de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, qui va reclamar més estalvi en els viatges oficials del president català, Artur Mas. Homs va subratllar que li agradaria que el Govern espanyol "incorporés" un codi ètic com el català, encara que va deixar clar que el Govern no havia impulsat aquesta mesura com a resposta a Sáenz de Santamaría, sinó que el compromís ja venia d'abans. Tots els alts càrrecs de l'administració catalana hauran de signar el codi ètic que, entre d'altres aspectes, obliga a publicar al portal de la Transparència de la Generalitat totes les seves dades retributius -dietes i complements inclosos-, així com la declaració de patrimoni tant en assumir i com en deixar les seves responsabilitats públiques.

Les reaccions

Els grups parlamentaris de PP i Ciutadans van criticar l'aprovació per part del Govern d'un codi ètic per als alts càrrecs de l'administració catalana quan l'executiu, segons el seu parer, no actua amb la transparència que predica. El portaveu adjunt del grup parlamentari del PPC, Santi Rodríguez, va assegurar que l'executiu d'Artur Mas no pot "donar lliçons" de transparència quan la formació que lidera, CDC, "té embargada la seu per presumpta corrupció".