La ministra de Foment, Ana Pastor, ha anunciat aquest dimecres en declaracions a RAC1 que Renfe preveu posar en marxa el 15 de desembre el primer TAV entre Barcelona i París sense necessitat de fer transbord. Segons ha explicat, s'estan ultimant els últims detalls tècnics i Foment ja treballa amb aquesta data concreta. Previsiblement el trajecte durarà 6 hores i vint minuts i Renfe establirà dues connexions diàries. Els bitllets no es començaran a vendre fins les pròximes setmanes.

Pastor ha fet l'anunci als passadissos del Congrés després que aquest dimecres el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, s'ha queixat que tots els temes tècnics per poder fer la connexió estan resolts i ha emplaçat el Ministeri de Foment a posar en marxa el trajecte sense més dilació.

La ministra ha explicat que els tècnics de les dues institucions "estan duent a terme la homologació" i ja l'estan "culminant". "I si tot va bé, que espero que sí, el dia 15 podrà circular el primer tren".

Segons Pastor, "aquest no és un tema dels polítics, sinó dels tècnics, i en el moment en què ens donin la signatura de l'homologació, la previsió és que el 15 de desembre circuli el primer tren comercial".

L'enllaç directe entre la capital catalana i la francesa per alta velocitat culmina dècades de reclamacions i de negociacions entre els governs espanyol i francès. El govern espanyol anunciarà oficialment la data d'inauguració de la línia a la pròxima cimera hispano-francesa que tindrà lloc el pròxim 27 de novembre.

D'aquesta manera, el TAV que sortirà de Barcelona enllaçarà amb París sense necessitat de fer transbordament a Figueres amb Tolouse en tres hores, Marsella en quatre i Lió en cinc. Els bitllets per a París es posaran a la venda en les pròximes setmanes.