ERC guanyaria les eleccions catalanes amb un 21,1% d'intenció de vot (37-39 escons), consolidant així el "sorpasso" a una CiU a la baixa (34-36 escons), segons un sondeig de la Generalitat que revela que els catalans suspenen per primera vegada el president de la Generalitat, Artur Mas. El sondeig, fet públic ahir i realitzat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat a partir de 2.000 enquestes telefòniques, consolida ERC com la força més votada, com apareixia també en el baròmetre anterior, mentre que, darrere de CiU situa per primera vegada en tercera posició a Ciutadans (C's) en nombre d'escons (15-17). Segons el sondeig, aquesta tercera plaça quedaria molt disputada amb C's al capdavant, seguit del PSC (14-16) i del PPC (13-14), mentre que ICV-EUiA tindria 12-14 escons i CUP entre 6 i 7 diputats.

A pocs dies del primer aniversari de les últimes catalanes, el desgast de governar en solitari a l'actual context econòmic ha fet efecte en les expectatives electorals de CiU, que no aixeca el cap en els sondejos des que va perdre 12 diputats en els comicis. A més, el gir sobiranista que va fer CiU en l'última campanya sembla haver catapultat essencialment a ERC, que, defensant des de la distància l'executiu d'Artur Mas, no para de créixer en les enquestes. Segons el sondeig del CEO, els catalans ator?guen per primera vegada un suspens a Artur Mas (4,75), mentre que el líder d'ERC i el seu soci de legislatura, Oriol Junqueras, repeteix com el polític més ben valorat, amb una nota de 5,61. També en l'enquesta els ciutadans suspenen la valoració de l'actual Govern català, amb una nota mitjana de 4,37, i també suspenen els polítics, pel que fa a nivell de confiança, amb una nota de 4,15.

Les reaccions

CiU va atribuir els resultats electorals al "desgast" de governar i ERC va celebrar que els catalans premiessin la seva "claredat i fermesa", però les dues forces van posar en valor que es reforcés l'aposta per la consulta i per un Estat independent. No obstant això, per a C's, que veu reforçats els seus plantejaments polítics, l'enquesta del CEO indica que l'independentisme "ha tocat sostre". Per al PPC, el sondeig ofereix "el mateix ventall de vots i previsions que donen sempre les enquestes" als populars i va lamentar que Mas hagués passat a ser el "director de campanya" d'ERC. El PSC va admetre que eren unes "males dades" i va lamentar que el debat estigués tan "polaritzat", cosa que s'il·lustrava per "la pujada tan forta des de fa mesos, que ja es consolida, d'ERC i C's".

Altres conclusions del CEO és que l'atur i la precarietat laboral segueixen apareixent com el principal problema per als catalans (39%), però el percentatge disminueix (44,9%), mentre que el funcionament de l'economia (18,8%), la insatisfacció amb la política (14,6%) i les relacions Catalunya-Espanya (9,3%) apareixen a continuació. Els enquestats es mostren "totalment a favor", amb un 53,1%, que les administracions catalanes passin a "recaptar i decidir tots els impostos" que paguen els ciutadans, mentre que els que contesten que estan "més aviat a favor" són 24,6%, i només hi ha un 8,4% i un 7% que estan o "més aviat en contra" o "totalment en contra".