L'Assemblea Nacional Catalana ha donat a conèixer aquest dissabte la Declaració de Novembre, un document que trasllada el que "demana bona part de la societat civil i els gairebé dos milions de catalans que van participar a la Via Catalana". El document proposa la pregunta: "Vol que Catalunya sigui un Estat independent?". Segons la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, la qüestió que s'acabi plantejant ha de ser "clara i directa" sobre la independència i s'ha de poder respondre amb un sí o un no. Qualsevol altra possibilitat, ha dit, "seria un frau". L'ANC també aposta per la "unitat d'acció política" visible a través d'acords amplis i, si s'escau, amb un govern de concentració nacional.

Davant l'actual context polític, amb la previsió que abans d'acabar l'any s'anunciï la data i la pregunta per a consultar al poble de Catalunya, i amb les eleccions europees del 25 de maig a l'horitzó, l'Assemblea Nacional Catalana ha considerat fer pública aquest dissabte des de Seva la seva posició sobre els reptes que encara el país. L'ANC veu amb preocupació la lentitud del procés sobiranista, i la Declaració de Novembre es dóna a conèixer amb la voluntat d'exigir més concreció i passes més valentes cap a l'exercici de l'autodeterminació.

L'ANC reclama una pregunta explícita sobre la independència el 2014, unitat, i aprofitar les eleccions europees per exportar la voluntat dels catalans. Amb aquestes premisses, l'ANC ha volgut prendre posició amb l'objectiu de traslladar el clam dels dos milions de persones que van participar a la Via Catalana el passat Onze de Setembre.

Diversos membres del Secretariat Nacional, davant un públic de més de 400 persones, han presentat la Declaració de Novembre, un document que considera "irrenunciable" que se celebri la consulta durant el 2014, "preferentment abans del 31 de maig", tal com marca el full de ruta de l'ANC.

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha assenyalat que la pregunta ha de ser "clara i directa" i ha de preguntar "explícitament" sobre la independència de Catalunya. Qualsevol altra possibilitat, "seria un frau", i ha afegit que els catalans van sortir al carrer el passat Onze de Setembre per ser preguntats sobre la independència. La qüestió que proposa l'ANC, "Vol que Catalunya sigui un Estat independent", compleix aquests requisits. A més, segons Forcadell, "si no ens pregunten sobre la independència, no hi haurà procés".

La Declaració reclama unitat d'acció entre els diferents actors, i demana concretament que les forces polítiques catalanes posin "els interessos col·lectius per davant dels interessos de partit". A més, l'ANC proposa la formació, "si cal", d'un govern de concentració nacional. Aquesta unitat també s'hauria de visualitzar, segons Forcadell, amb la formació d'una candidatura d'ampli espectre sociopolític per a les eleccions europees "que pugui obtenir el suport del màxim nombre de forces polítiques i de moviments populars".

Carme Forcadell ha dit que, si cal, l'ANC "convocarà noves mobilitzacions per garantir el dret democràtic de la ciutadania a ser consultada de forma clara sobre el futur de Catalunya". La presidenta de l'entitat no ha concretat aquestes mobilitzacions, "perquè no cal avançar-se als esdeveniments". I ha afegit que primer esperaran que els representants polítics facin efectiu el compromís pres al voltant de la consulta, posant data i pregunta abans de finals d'any.

Posició de CDC i ERC

El secretari d'organització de CDC, Lluís M Corominas, ha afirmat que el mes de desembre es concretarà la data i la pregunta perquè el 2014 els catalans puguin votar. Corominas ha explicat que amb l'entrada del nou any començarà l'itinerari jurídic i polític perquè es pugui fer efectiva la consulta. Segons el dirigent polític, "aquest procés ens hauria d'unir".

Per Corominas, la pregunta que ha plantejat l'assemblea és una qüestió "clara, en la línia que a CDC li agrada". Però ha assenyalat que ara el que caldrà fer serà una reunió amb la resta de forces polítiques per concretar una pregunta "clara i inclusiva", que uneixi a tots els que estan a favor del dret a decidir i de la independència.

Per la seva banda, el secretari general d'ERC, Oriol Amorós, ha valorat molt positivament la Declaració "perquè el poble de Catalunya té tot el dret a poder votar". Sobre la data, "la posició d'ERC ha estat sempre la data més propera possible". "La pregunta que planteja l'ANC, és la que ha de ser", ha puntualitzat Amorós. El líder republicà ha afegit que creu que la qüestió és "inclusiva", ja que qualsevol ideologia pot respondre "o si, o no".

Suport de partits politics i entitats com l'AMI o Òmnium Cultural

L'acte polític de l'ANC s'ha dut a terme al municipi osonenc de Seva, en el marc de la celebració del Consell Territorial i Sectorial, òrgan de debat i informació entre el Secretariat Nacional i els representants de les assemblees territorials i sectorials.

A banda dels 300 coordinadors que han participat en diverses jornades de treball, l'acte ha comptat amb la presència de representants polítics i de la societat civil, com el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal; la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals; el president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont; els diputats Lluís M. Corominas (CiU) i Oriol Amorós (ERC); Laura Massana (ICV); Liliana Vilanova (CUP); Ernest Maragall (Nova Esquerra Catalana), i representants d'UGT i CCOO.