El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar ahir que l'Executiu català treballa amb la perspectiva de celebrar una consulta sobiranista el 2014 i que no contempla una data alternativa en el cas que l'Estat espanyol no l'autoritzi.

En declaracions efectuades a Cambrils, on va presidir un acte commemoratiu del setge que va patir la localitat el 1640 durant la "Guerra dels Segadors", Homs va indicar que "l'únic calendari que contemplem és el de fer la consulta el 2014, i en la data concreta que sigui fruit de l'acord entre els partits polítics i el Govern".

En aquest sentit, Homs va afegir que "la data que s'estableixi entre les formacions polítiques catalanes per a 2014 no serà una data especulativa, serà una data per fer la consulta, i anirem a totes a fer la consulta".

Resposta a Rovira

Les paraules del portaveu del Govern català van arribar després de les declaracions de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ahir va assegurar que es tractava d'una "urgència social" que se celebri la consulta sobiranista l'any 2014, i va advertir a l'Executiu que ERC no entendria que s'esgrimissin excuses tècniques o d'una altra índole per allargar el procés sobiranista.

En una entrevista al canal autonòmic 3/24, Rovira va assegurar que "la consulta es pot fer amb totes les garanties el 2014, i com que és una qüestió d'urgència social i hem tingut temps de preparar-ho tot perquè sigui un èxit, no entendríem que hi pugui haver cap excusa, i molt menys tècnica, ni de preparació, per allargar la consulta més enllà de 2014".

"La data de 2014 no és un caprici d'ERC", va afegir Rovira, que creu que cal convocar la consulta "tan aviat com sigui possible perquè és una qüestió d'urgència social. El país no pot aguantar més. Hem hagut de fer uns pressupostos de misèria perquè no tenim alternatives, perquè neixen limitats per part del Govern espanyol".

Rovira va recordar que l'acord d'estabilitat parlamentària amb CiU fixa el compromís de fer la consulta i que des de les passades eleccions autonòmiques ERC ha hagut de cedir en algunes qüestions, "però no cedirem en el que no és bo per al país, en el que afecti que els ciutadans de Catalunya no puguin votar el 2014", va subratllar la dirigent republicana.