El portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Oriol Amorós, va dir ahir que si no s'arriba a un acord amb CiU sobre la pregunta i la data de la consulta i, per tant "no se sabés cap a on anem", els pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve "no van amb nosaltres". En una entrevista a Catalunya Informació, Amorós va dir que no creu que s'arribi a aquest escenari perquè ERC i CiU tenen un pacte d'estabilitat parlamentària i tenen el mateix horitzó. Segons Amorós, ERC dóna el seu suport a uns pressupostos que no li agraden, però que tenen la voluntat de ser "els últims pressupostos autonòmics" i que és un pas perquè "els catalans deixin de patir el tracte injust que tenen", pagant molts impostos i rebent pocs serveis.

Els límits

En aquest cas, Amorós va dir que estaven disposats a assumir responsablement el sacrifici i el desgast que això comportava "perquè a ningú li agrada votar uns pressupostos d'aquest tipus". No obstant això, va assegurar que si es trobaven amb la circumstància que els pressupostos no tenen la voluntat de ser els últims i l'any que ve estaran igual, "llavors no ?ju?guem". Sobre la pregunta de la consulta, Amorós va assegurar que havia de ser "clara" i havia d'incloure la paraula independència.

Per la seva banda, la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va apel·lar a la unitat entre les forces catalanes favorables al dret a decidir per no "posar en risc" el procés sobiranista. Camats va ?rei?terar que la consulta "no té succedanis ni substituts, no valen ni eleccions plebiscitàries ni terceres vies" i va acusar el president del Govern, Mariano Rajoy, de "cínic" per parlar d'"unitat i consens" per reformar la Constitució espanyola.