El portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, va afirmar que Esquerra està oberta a la possibilitat que el Govern espanyol vulgui negociar la pregunta de la consulta i "el com es vota", tal com va fer el govern britànic en demanar una pregunta més clara en el referèndum escocès. Segons va indicar Amorós en la roda de premsa posterior de la comissió permanent d'ERC, l'Estat "ha d'abandonar la seva postura absurda de no voler deixar votar als catalans, perquè això en una democràcia no s'aguanta i a Europa ningú no ho entén".

"Si el Govern i els partits espanyols volen resoldre una crisi política d'aquesta magnitud han de saber que això en democràcia se soluciona votant, i no utilitzant l'amenaça i la coacció", va afegir el portaveu adjunt d'ERC al parlament català. "Podem debatre sobre com es pot votar, i qüestionar la pregunta, podem parlar-ho tot, però no el nostre dret a votar", va subratllar Amorós abans d'afegir que "hi ha una premissa clara, hem de votar el 2014, i dit això, podem parlar amb el Govern espanyol del que faci falta". En un altre ordre de coses, la direcció d'ERC no descarta entrar en el Govern una vegada ja hi ha data i pregunta d'una eventual consulta sobiranista, encara que considera que abans ha d'analitzar la conveniència de donar aquest pas "o mantenir una fórmula, la del suport des de fora", que creu que fins ara ha funcionat i podria mantenir.

Segons va indicar Amorós, "és cert que la situació ha canviat, per la qual cosa després de l'acord, estem oberts i disposats a parlar" sobre la possible entrada en l'executiu que presideix Artur Mas. "Això no vol dir -va apuntar- que s'hagi de produir, caldrà parlar-ho, perquè fins ara la col·laboració des de fora ha estat molt bona, l'aportació d'ERC ha estat positiva, i com que fins ara aquesta fórmula ha funcionat bé, a nosaltres d'entrada ja ens sembla bé mantenir-la". A més, Amorós va recordar que "ara no som només dos grups defensant la consulta, sinó quatre".

Comicis europeus

El conseller de l'Interior i president del Consell Nacional d'Unió, Ramon Espadaler, va assenyalar que veia "poc viable" un pacte amb ERC per a les eleccions europees, ni tampoc no veia possible el projecte d'una gran coalició de forces favorables a la consulta que propugnen CDC i el Govern del que forma part. "El tema d'intentar sumar tots els partits favorables a la consulta és evident que ja no és possible", va afirmar.