El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar que estaria disposat a canviar la pregunta per la d'Escòcia (que només qüestiona per la independència) si hi hagués un acord amb el govern espanyol. "Ho sotmetria a l'acord de tots, però si hi hagués un acord amb el Govern central, tots es trobarien més confortables, perquè no volem la confrontació", va argumentar durant una entrevista a TV3, on va apuntar que ell intentarà reunir-se properament amb el president de l'Executiu espanyol, Mariano Rajoy, per convèncer-lo que permeti o toleri la consulta. Mas va reptar el dirigent popular a fer una oferta que es pugui votar juntament amb la pregunta catalana.

En aquest sentit, el president de la Generalitat va assegurar que farà "no un últim intent, sinó un intent reiterat" de negociar amb el Govern central la possibilitat que Catalunya pugui votar en una consulta d'autodeterminació i, de la mateixa manera que va succeir entre Escòcia i el Regne Unit, està obert a renegociar la pregunta i que aquesta sigui una sola i sobre la independència. Davant el rebuig a negociar aquesta qüestió que ja va avançar Rajoy, Mas es va preguntar: "Aquesta és la resposta d'un demòcrata?".

Paral·lelament, el president català va afirmar que en una eventual consulta sobiranista votaria a favor que Catalunya es converteixi en un Estat i que aquest sigui "independent". Mas va explicar així que ell votaria "com a persona" i al marge del seu càrrec en la consulta acordada entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, un referèndum que conté una doble pregunta i que ell mateix va idear durant la seva jornada de treball el Dia de la Constitució.

El "mur" de la Constitució

Mas va lamentar que es posi la Constitució com a "mur infranquejable" perquè, segons el seu parer, "no es poden condemnar" accions com la consulta, que són "democràtiques, pacífiques i no totalitàries". El president de la Generalitat va assenyalar que des de l'última reunió a l'agost amb Rajoy no s'han tornat a veure i només han parlat en alguna ocasió per telèfon, però no hi ha hagut cap contacte entre els dos mandataris des que es va anunciar l'acord de la consulta dijous passat.

Per facilitar el diàleg, Mas es va manifestar disposat a modular la pregunta del referèndum a l'estil d'Escòcia i el Regne Unit: "Si Rajoy ens convoca i podem parlar d'això i demanés que la pregunta fos una per un Estat independent, sí o no, jo li diria que sí".

El president català va indicar igualment que "no es podrà evitar" que el poble català es pronunciï, ja sigui a través d'una consulta acordada amb l'Estat, per la via de la llei de consultes catalana, "tolerada" per l'Estat, o per unes plebiscitàries.

"Quan em diuen a Madrid que "no" a la negociació..., és que no ho podreu evitar perquè arribaran unes eleccions catalanes i el termini màxim és el 2016", va assegurar en al·lusió a unes possibles plebiscitàries, unes eleccions "totalment legals" que preveu en cas que "al poble no se l'hagi pogut consultar".