La Generalitat aplicarà una taxa a les entitats bancàries que tinguin pisos buits de manera que penalitzarà molt més les entitats que en tinguin molts que les que en tinguin pocs, segons va anunciar ahir el secretari d'Habitatge del Govern, Carles Sala. Es tracta d'una mesura reclamada des de fa temps per alguns sectors. En declaracions ahir al matí a Catalunya Ràdio, el secretari d'habitatge va indicar que l'impost que aplicarà el Govern català als bancs amb pisos buits en propietat serà exponencial, és a dir, que, comparativament, penalitzarà molt més les entitats que tinguin molts pisos que les que en tinguin pocs.

Carles Sala va avançar que l'import d'aquest impost català, que gravarà els pisos buits propietat de les entitats bancàries, anirà en fun?ció del nombre total d'habitatges buits que tingui cada entitat bancària: "L'impost anirà en funció del nombre de metres quadrats i del total d'habitatges que aquella entitat financera tingui. Per a qui tingui més habitatges, exponencialment, aquest impost s'incrementarà", va afegir.

Segons Sala, no es tracta d'un impost pensat amb afany recaptatori, ni tampoc dissuasori, sinó que el seu objectiu és estimular que les entitats bancàries cedeixin per a lloguer social els pisos buits, i per a aconseguir-ho també hi haurà bonificacions.

El nou gravamen encara s'està estudiant, però el secretari d'Habitatge va avançar que el seu import "pot ser el que surti de duplicar l'import de l'IBI actual".

Segons va indicar, la Generalitat ja ha aconseguit que CatalunyaCaixa li cedeixi 400 habitatges per a lloguer social, i creu que aviat tancaran acords semblants amb Bankia i amb la Sareb, l'anomenat banc dolent.

Per a aquest any, va afegir, el govern necessita l'entrada d'un miler d'habitatges per a lloguer social en uns 70 municipis de Catalunya. Això permetria cobrir part de les necessitats bàsiques de centenars de famílies d'arreu del territori que actualment es troben en risc d'exclusió social derivat de la pobresa.