El jutge que investiga la gestió de l'Hospital de Sant Pau ha conclòs que el doble sou cobrat per l'exdelegat de la Generalitat José Cuervo quan va fitxar com a directiu del centre sanitari suposa un frau a l'Institut Català de la Salut (ICS), que podria constituir un delicte d'estafa agreujada. En un acte, el titular del jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona ha donat per acabada la investigació que va obrir sobre els dobles pagaments a José Cuervo per dos contractes successius que va signar el 2011 amb la Fundació Privada i de Gestió de l'Hospital de Sant Pau, de manera que el manté imputat a ell i als quals eren gerents d'aquelles entitats, Jordi Varela i Jordi Bachs.

El jutge remet la causa a la Fiscalia i a la resta de parts personades perquè, en el seu cas, presentin els seus escrits d'acusació contra els tres imputats pels dobles pagaments a José Cuervo, pas previ a l'obertura de judici oral contra ells per un delicte d'estafa, agreujada en tractar-se d'una contractació pública. Segons manté el magistrat en el seu acte, del que s'ha investigat fins ara se'n desprèn que l'Institut Català de la Salut "va resultar defraudat" amb la doble remuneració percebuda per José Cuervo, en la quantitat de 47.072 euros, per això ofereix a aquesta entitat pública la possibilitat d'exercir accions com a perjudicada en la causa.

El jutge va obrir aquesta investigació per determinar la legalitat dels sous que Cuervo, exdelegat de la Generalitat en l'època del tripartit i exregidor de l'Ajuntament de Barcelona, va percebre com a funcionari de l'ICS i, simultàniament, per dos contractes signats amb les Fundacions del Sant Pau per desenvolupar el campus universitari i assessorar en la construcció de nous edificis destinats a la investigació científica.

El jutge conclou en el seu acte que "José Ignacio Cuervo cobrava simultàniament de l'Hospital de Sant Pau i de l'ICS, sense que aquest organisme ho sabés". En la seva declaració davant del jutge, els gerents de les dues fundacions imputats van al·legar que els contractes subscrits amb Cuervo pretenien proporcionar-li un complement salarial, perquè la retribució que l'Institut Català de la Salut (ICS) pagava a Cuervo era insuficient en relació amb la feina que aquest havia de desenvolupar a l'Hospital de Sant Pau. La investigació sobre la duplicitat de pagaments a Cuervo és una de les tres peces separades en què s'ha dividit la causa sobre les suposades irregularitats de l'Hospital de Sant Pau.