Un informe de la Sindicatura de Comptes posa de manifest que des del 1980 fins al 2010 la Generalitat va multiplicar per deu el nombre d'entitats no administratives del sector públic català incloses en els seus pressupostos, entre elles consorcis, fundacions, societats mercantils, entitats autònomes o bé entitats de dret públic. L'informe sosté que de les 18 entitats d'aquest tipus existents en la primera legislatura s'ha passat a les 194 que hi havia el 2010, fet que suposa multiplicar aquest número per 10,7, un "important creixement", segons l'ens fiscalitzador del sector públic català.

A més, la Sindicatura subratlla que 98 d'aquestes entitats, això és, un 50,5% del total, estaven finançades en més d'un 50% per la Generalitat o per entitats del sector públic, cosa que implica una "important dependència financera" de l'administració catalana, segons el parer d'aquest organisme. Es tracta d'entitats com l'Agència Catalana de l'Aigua, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, l'Agència Tributària Catalana, Ferrocarrils de la Generalitat, l'ICF, l'Incasòl, el CoNCA o bé l'Agència Catalana de Turisme, entre d'altres.

Una part de les entitats que esmenta l'informe ja han estat suprimides o bé fusionades amb altres, com és el cas de Gisa, Regsa i Regsega, que han donat lloc a Infraestructures.cat, en el marc del pla del govern català dut a terme per reduir el nombre d'entitats públiques. L'informe de la Sindicatura revela que el nombre d'empreses públiques, consorcis, fundacions i entitats autònomes no administratives de la Generalitat es va incrementar de mica en mica des de 1980.

L'evolució

En la segona legislatura (1984-1988) ja hi havia 41 entitats d'aquest tipus, en la tercera es va passar a 66, en la quarta 83, en la cinquena 105, en la sisena (1999-2003) un total de 145, una xifra que va augmentar encara més en la setena (2003-2006) i que fins i tot va créixer de nou en la vuitena (2006-2010), fins a arribar a les 194. L'octubre passat el govern català va precisar que abans d'acabar 2013 es proposava culminar la reducció del 25% del nombre d'entitats del sector públic. Va aprovar llavors del decret llei de mesures de racionalització i simplificació del sector públic, cosa que inclou tant els organismes no administratius com els administratius, dels quals no parla aquest informe. Segons la Generalitat, s'ha reduït un 21% el nombre d'entitats públiques entre gener de 2011 i setembre de 2013, cosa que ha suposat la desaparició de 58 organismes.