Els Bombers de la Generalitat vestiran com els de Nova York, de groc. El Departament d'Interior espera poder lliurar durant els propers mesos les noves jaquetes adquirides per als focs forestals -grogues- i sabrà properament quina empresa renova els uniformes que fan servir per a la resta d'intervencions. Segons ha pogut saber l'ACN, tot apunta que el teixit escollit seria el de PBI, que sense tintar -una operació que la Generalitat no pagarà- també és groc. "Si no hi ha canvis de darrera hora", subratlla a l'ACN el responsable d'equipaments del cos, Robert Gòmez, els bombers canviaran tant el blau, que llueixen als focs de vegetació, com el grana, que els caracteritza als serveis urbans, pel groc.

Els Bombers de la Generalitat canviaran els dos tipus d'uniforme que tenen per a les emergències. Tant el previst per a incendis forestals com per a la resta d'intervencions, com ara focs d'indústria o habitatge o accidents de trànsit.

Per a la primera equipació, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ja va anunciar en presentar al Parlament els pressupostos que s'havien adquirit 4.500 jaquetes forestals. Es tracta d'un instrument que Interior espera poder lliurar als professionals i voluntaris abans de l'inici d'aquesta campanya forestal.

A partir de llavors, en comptes de veure'ls treballar amb la tradicional camisa blava, els ciutadans els veuran vestits de groc, com ja van els del Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF), la unitat especialitzada en els incendis de vegetació.

L'Equip de Protecció Individual (EPI) que cada efectiu del cos rep per actuar a la resta d'emergències que no passen al bosc -de color grana amb ratlles reflectants- també serà substituït perquè s'ha consumit el seu cicle de vida previst de set anys.

Aquest nou EPI està previst que ja el tinguin els bombers a començaments de 2015. Tot i que ja es tenen clares les característiques amb què comptarà, no s'ha escollit el model. Per això el cap operatiu Robert Gòmez, responsable de l'equipament del cos, subratlla que encara poden haver-hi canvis.

Hores d'ara, però, segons avança Gòmez, ja se sap que el nou uniforme serà "més lleuger, més ergonòmic i més transpirable". L'actual, que ha donat "un gran resultat", està format per quatre capes: una barrera exterior (que protegeix de les flames i els talls), una membrana de protecció (que impermeabilitza), una capa de protecció tèrmica (que aïlla del fred) i un folre interior (que fa el tacte agradable amb la pell i dóna ergonomia).

El nou tindrà només tres capes perquè la 2a i la 3a es fusionaran. És a dir, un únic teixit impermeabilitzarà i aïllarà del fred. Això restarà pes, millorarà la capacitat de moviments dels bombers i farà més transpirable la vestimenta. El darrer detall és fonamental perquè actuacions com ara les d'un accident de trànsit -que poden tenir lloc a ple sol durant l'estiu- acaben provocant cops de calor als bombers. "S'ha de mantenir un equilibri sempre entre seguretat i confortabilitat per treballar", matisa Gómez, que destaca que els nous equipaments afinen una mica millor en aquest sentit.

Segons ha pogut saber l'ACN, la definició d'aquest nou uniforme l'acosta molt a l'elecció del teixit de PBI. Així és l'uniforme de cossos com els de Nova York o Canadà. El color natural d'aquest teixit sense tintar és el groc. Tintar-lo elevaria el seu preu entre un 6 i un 10%, un import que la Generalitat no està disposada a costejar. Per això, tot apunta que els Bombers de la Generalitat vestiran de groc tant als focs de vegetació com a la resta d'intervencions.

El preu de cada jaqueta forestal oscil·la al voltant dels 100 euros. Els 4.500 exemplars adquirits per la campanya pugen a uns 500.000 euros. Per als nous EPI el pressupost és de 8 MEUR. Però no es paguen de cop, senzillament es renovarà un contracte de renting amb una nova empresa.

Es deixaran de pagar les mensualitats dels actuals i es començaran a pagar les dels nous. Aquest lloguer inclou el manteniment i la neteja dels uniformes, valorats en 1.000 euros cadascun. El cicle de vida previst per als nous EPI és de 9 anys.