El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha afirmat aquest dimecres que la renúncia a l'escó al Parlament de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, és un "gest que l'honora" perquè implica que prioritza "l'interès col·lectiu del partit" per sobre dels seus interessos personals. Navarro ha instat a la resta de crítics a cenyir-se a la disciplina de vot del partit aquest dijous en la votació al Parlament, i els ha recordat que el màxim òrgan del PSC va marcar la línia a seguir després d'un debat lliure que va culminar amb una votació secreta. "Demà al Parlament els representants del partit el que han de fer és seguir la indicació del Consell Nacional del partit", ha dit.

Navarro ha fet aquestes manifestacions a Madrid després de reunir-se al Congrés amb el secretari general del PSOE i abordar la votació d'aquest dijous. El primer secretari del PSC ha assegurat que ha parlat amb Ros aquest matí i aquest li ha comunicat la seva decisió d'abandonar l'escó. Es tracta, ha dit, d'un gest que busca preservar els interessos del partit i que cal reconèixer. A partir d'ara, Ros "seguirà essent alcalde de Lleida per molt de temps", perquè "és un excel·lent alcalde".

Preguntat per la resta de crítics, Navarro ha volgut recordar que fa un mes el partit va fer un "debat lliure i democràtic on es va fer una votació secreta on es va prendre una decisió amb el 83% dels representants del partit". Per tant, segons Navarro, dijous els diputats del PSC s'han de cenyir a aquest mandat del Consell Nacional. "D'aquí a demà crec que els representants polítics seguiran aquesta indicació", ha dit.

En tot cas ha reiterat referint-se als crítics que "ningú pot posar en dubte el resultat d'un procediment escrupolosament de debat democràtic dins de l'organització del partit", i aquest procediment "es va dir a terme mitjançant dues propostes de resolució" i ara toca "actuar conforme a aquesta decisió".

"Crec que tots els membres destacats de l'organització actuaran com ho faig jo", ha dit Navarro, que ha recordat que el fet d'estar immers en el procés que va fer el PSC implica també "reconèixer el resultat de la votació" que es va produir "i actuar en funció de la decisió que s'ha pres".

"Jo ho he fet sempre, i no demano a ningú que faci el contrari del que jo he fet sempre a la meva militància política", ha conclòs Navarro, perquè "algunes vegades les meves posicions han estat majoritàries i altres no, i malgrat que estigui en una posició minoritària no se m'acudiria desautoritzar el procés pel què s'ha arribat a aquesta decisió".

Reunió amb Rubalcaba

La reunió amb Rubalcaba, que ha durat aproximadament mitja hora, ha permès discurit les iniciatives que els socialistes impulsen al Congrés com a plasmació de la voluntat de dur a terme una reforma territorial que resolgui la situació política a Catalunya. També la situació del PSC davant l'amenaça dels crítics de trencar la disciplina de vot.

Navarro ha afirmat que "els separadors i separatistes" haurien de prestar "molta atenció" a les iniciatives conjuntes del PSC i el PSOE, "perquè el que està passant a Catalunya i a Espanya afecta la societat i els socialistes sempre estem mirant a la gent i tenim propostes per millorar l'economia i també aquest diàleg".

PSC i PSOE demanen la convocatòria "urgent" de la Bilateral

El primer secretari del PSC també ha acompanyat la portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, al registre d'una proposició no de Llei que insta el govern espanyol a convocar de manera immediata la Comissió Bilateral Estat-Generalitat. És un document de quatre punts que segons Rodríguez, plasma la voluntat dels socialistes de crear vies de "diàleg". "Els dos governs tenen l'obligació ineludible de seure, conbversar, obrir ponts i construir", ha dit, i el PSOE i el PSC "no deixarem de buscar solucions viables per als ciutadans espanyols i catalans".

Navarro, per la seva banda, ha afirmat que els socialistes "continuarem treballant insistint que l'única manera de resoldre aquest problema de relació és posar sobre la taula totes les propostes que existeixen". "És increïble que en l'estat en què es troben les relacions entre les dues institucions portin dos anys i mig sense reunir-se", ha dit.