16 de gener de 2014
16.01.2014
40 Años
40 Años

El Parlament aprova portar la consulta al Congrés amb la fractura del PSC

S'aprova amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i tres diputats del PSC, la CUP s'ha abstingut, i han votat en contra el PPC, C's i la resta del PSC

16.01.2014 | 16:45
El Parlament aprova portar la consulta al Congrés amb la fractura del PSC

El Parlament ha aprovat avui amb el 64% dels vots la proposta de demanar al Congrés la transferència de competències per a una consulta sobiranista, en una votació en la qual tres diputats del PSC han trencat la disciplina de vot, pel que la direcció socialista els ha demanat que renunciïn a la seva acta.

La Cambra catalana ha aprovat la proposta que, en virtut de l'article 150.2 de la Constitució, demana al Congrés dels Diputats que transfereixi a la Generalitat les competències de referèndums amb 87 vots a favor (CiU, ERC, ICV-EUiA i 3 diputats del PSC), 43 en contra (PSC, PPC i Ciutadans) i 3 abstencions (CUP).

Malgrat prosperar amb el 64% dels vots, la proposta no ha arribat a la barrera dels dos terços de vots favorables, si bé això no impedirà que els grups que la recolzen portin a la Cambra Baixa aquesta petició de traspàs de competències, que compta, per endavant, amb el rebuig dels grups popular i socialista.

A més de la ruptura de la disciplina de vot, el PSC ha assistit a la sessió d'avui a l'absència de l'alcalde de Lleida, Ángel Ros, que va renunciar ahir al seu escó per discrepàncies sobre la votació d'avui, i a un degoteig de declaracions crítiques per part d'altres diputats que, malgrat votar en contra, han fet notar el seu malestar.

En aquest sentit, avui mateix s'ha conegut l'anunci de la diputada Rocío Martínez-Sampere que, malgrat acatar al final la disciplina de vot, dimiteix de la Comissió Executiva del partit, de la mateixa manera que l'exdiputada Laia Bonet que, de la mateixa manera que la primera, opta a les primàries socialistes per a l'alcaldia de Barcelona.

Després de la sessió, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha demanat a Geli, Elena i Ventura que lliurin les seves actes de diputat "pel seu lamentable poc esperit d'equip", però els tres díscols, d'entrada, s'han negat a fer-ho.

"No trenquem la unitat del PSC, defensem el seu pluralisme, per fidelitat al poble català, el socialisme democràtic i al pluralisme del PSC", ha dit Geli després de la votació, en una conferència de premsa juntament amb Elena i Ventura.

Un cop finalitzat el ple, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha remès al president del Congrés, Jesús María Posada, la proposició de llei de delegació de competències a la Generalitat perquè pugui iniciar com més aviat millor el tràmit parlamentari.

Al final d'aquesta sessió extraordinària del Parlament amb un únic punt en l'ordre del dia, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha expressat la seva satisfacció per la "majoria sòlida i àmplia" que ha recolzat la iniciativa.

La proposició de llei havia estat acordada per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, encara que aquesta última va decidir abstenir-se al·legant que no cal demanar permís al Congrés per convocar la consulta sobiranista.

En un ple de gran expectació mediàtica i concentracions a les portes del Parlament de l'entitat independentista Assemblea Nacional Catalana (ANC) i del Moviment Cívic -contrària al procés sobiranista-, la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha advertit que "avui s'inicia el camí per trencar Espanya" i que el Govern de Mariano Rajoy "no acceptarà ni xantatges".

Tant Sánchez-Camacho com el president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, han instat Mas a acceptar el que decideixi la majoria del Congrés quan es debati la proposta aprovada avui, i aquest últim ha advertit a CiU, ERC i ICV-EUiA que amb aquest tràmit es fiquen un "autogol".

La portaveu d'ERC al Parlament, Marta Rovira, ha advertit al PP que "si no permet votar els catalans" perquè decideixin l'Estat que desitgen tenir "això voldrà dir que la democràcia espanyola és deficient, segrestada, negada i virtual".

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha augurat a Mas un "judici sever de la Història" i ha lamentat que la "imposició unilateral de la consulta fa gairebé impossible arribar a un acord amb el Congrés".

El president de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha reprotxat al PSC que "engruixeixi" el bloc del 'no' a la consulta i ha advertit al PP que "prohibir votar destil·la preconstitucionalitat".

La portaveu parlamentària ICV-EUiA, Dolors Camats, ha afirmat que la proposició de llei aprovada constituirà per al Congrés el seu "repte democràtic" més gran, perquè els seus límits ja no seran la llei ni la Constitució sinó la "voluntat política".

De la seva banda, el diputat de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) Quim Arrufat, ha assegurat que la seva formació s'ha abstingut perquè "demanar permís a Madrid" va en contra del programa electoral de la seva organització.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema