El sector catalanista del PSC ha llançat avui un manifest en suport tant dels tres diputats díscols del partit com dels que "s'han negat a votar en contra del seu compromís electoral", i en el qual s'ha fet una "crida socialista a favor del referèndum" sobiranista.

El text, a què ha tingut accés Efe, està signat per 122 socialistes, entre ells els exconsellers Joaquim Nadal, Antoni Castells i Montse Tura, l'eurodiputada Maria Badia, l'exministre Joan Majó, el president del grup socialista a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, els membres de l'executiva Jordi del Río, Fabian Mohedano, Jordina Freixanet i Dani Font, i l'exdiputat i exvicepresident del Parlament Europeu Joan Colom, entre d'altres.

El parlament català ha aprovat avui demanar al Congrés la transferència de competències a la Generalitat per convocar una consulta sobiranista amb 87 vots a favor, el 64% de la Cambra (CiU, ERC, ICV-EUiA i 3 diputats del PSC), 43 en contra (PSC, PPC i Ciutadans) i 3 abstencions (CUP).

Tres diputats crítics del PSC, l'exconsellera Marina Geli, l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú (Garraf) Joan Ignasi Elena i l'exalcaldessa d'Ulldecona (Montsià) Núria Ventura han trencat la disciplina de vot del PSC; mentre que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va renunciar ahir al seu escó, i la diputada Rocío Martínez-Sempere i l'exparlamentària Laia Bonet han anunciat la seva dimissió de la comissió executiva del partit.

En el manifest, titulat "Crida socialista per al referèndum", els signants expressen "el seu suport als diputats socialistes que en la històrica votació d'avui s'han situat al costat d'aquells altres diputats favorables a la celebració d'un referèndum i a aquells que s'han negat a votar en contra del seu compromís electoral".

Els signants consideren que l'"esgotament del pacte constitucional fa del tot necessari revisar les relacions entre Espanya i l'Estat", que "l'opció de la independència pot ser una sortida, però no necessàriament l'única possible a la crisi actual" i que "oposar-se a que el poble català es pugui pronunciar en un o un altre sentit és una postura inacceptable i antidemocràtica".

El manifest ressalta que "el socialisme català, més enllà dels paràmetres que imposa el nacionalisme espanyol, hegemònic a Espanya, sol pot estar al costat de l'opinió central i majoritària del poble de Catalunya".

Per això, insta a "treballar amb tots els qui propugnin la celebració d'un referèndum, sigui quin sigui la posició que cadascun pugui prendre després pel que fa a la resposta de la consulta", a l'hora que ha criticat les "precipitacions" i "acceleracions injustificades que poden conduir a Catalunya, una vegada més, a la derrota i a la frustració".

Els signants inviten a "tots aquells que se senten socialistes a mantenir-se a favor de la celebració del referèndum i sumar-se a la crida", perquè "el socialisme català no pot faltar a l'actual cita per a Catalunya i ha d'acudir en primera posició, amb posicions pròpies, sense caure en seguidismes dins o fora de Catalunya".

En el text s'invita "a treballar, a mitjà termini, per redreçar l'espai socialista, per a la construcció d'una alternativa catalana d'esquerres".

Els firmants:

Beatriu Acin

Lluís Manel Albert

Pere Albó

Joan Alginet

Eduardo Alonso

Erminia Altarriba

Anton Aluja

Xavier Amores

Nila Arcarons

Jordi Armengol

Ernest Aymamí

Jordi Aymamí

Noemí Aymamí

Maria Badia

Montserrat Badia

Amèlia Barbero

Joan Basagañas

Robert Benaiges

Carme Beltran

Toni Berini

José Emilio Bertomeu

Pia Bosch

Martí Carnicer

Josep Maria Carreras

Pol Carrión

Josep Casajuana

Magda Casamitjana

Jordi Casanova

Francesc Casares

Servand Casas

Antoni Castells

Joaquim Collado

Joan Colom

Antoni Comín

Josep Corominas

Núria Cuixart

Josep Lluís Cusido

Joan Manuel del Pozo

Jordi del Rio

Miquel Diez

Elvira Duran

Josep Duran

David Elvira

Jordi Escoin

Núria Ferre

Carles Ferreira

Rosa Maria Ferrer

Daniel Font

Jordi Font

Jordi Fornells

Montse Franch

Francesc Freixa

Jordina Freixanet

Vicenç Gavaldà

Francesc Gifreu

Núria Gispert

Èric Gómez

Anna Gual

Josep Guinot

Zacarías Henar

Jordi Homs

Ignasi Ithió

Santi Lapeira

Jordi López Camps

Luís López García

Núria López

Carmen Lucas

Josep Llop

Esteve Llorenç

Margarida Llort

Joan Majó

Joan Marcet

Jordi Martí

Joan Carles Mas

Àlex Masllorens

Fabian Mohedano

Enric Molas

Sixte Moral

Josejuan Moreso

Marc Mur

Joaquim Nadal

Manuel Nadal

Àngels Navarro

Daniel Novo

Francesc Osan

Neus Palacios

Ivan Pera

Elisenda Pérez

Enric Pérez

Lluís Miquel Pérez

Glòria Plana

Miquel Àngel Poal

Consol Prados

Jordi Pujals

Demetrio Qurol

Maribel Querol

Andreu Raya

Joan Riva

Carles Rivera

Joaquim Roca

Ramon Roqué

Joan Ros

Helena Royes

Manuel Royes

Ester Safont

Pilar Salat

Pietat Sanjuan

Núria Sempere

Antoni Serra

Josep Serra

Pere Serra

Jordi Sisquella

Fèlix Sogas

Xavier Testar

Montserrat Tura

Margarita Valverde

Albert Vallejo

Júlia Vendrell

Joan Vicente

Joan Vich

Antoni Vila Delclòs

Josep Xurigué