El president de la Generalitat, Artur Mas, va rebre ahir al Palau de la Generalitat el número dos de la Lliga Nord i president de la regió italiana de Llombardia, Roberto Maroni, tot i les crítiques de l'oposició en considerar que aquest polític italià és un "xenòfob". La trobada estava fixada a la una de la tarda en el programa de Maroni a Barcelona, publicat a la pàgina web de la regió de la Llombardia, però no apareixia a l'agenda pública d'Artur Mas ni el servei de premsa de la Generalitat el va confirmar per endavant.

La Generalitat, a diferència del que fa en la majoria de trobades institucionals del president, no va donar accés als mitjans gràfics a la reunió amb Maroni, un polític que en ocasions ha manifestat posicionaments extremistes. Això no obstant, la reunió va transcendir perquè les càmeres van captar Maroni, número dos de la Lliga Nord, sortint del Palau de la Generalitat per la porta principal. Finalment, la Generalitat va informar de la reunió a posteriori en un comunicat de premsa en el qual subratllava que era una "visita privada" de Maroni a Mas, ja que el polític italià és president de la Llombardia i de l'associació europea Quatre Motors (Roine-Alps, Llombardia, Catalunya i Baden-Württemberg) que va impulsar la Generalitat.

El Govern català va remarcar que la reunió s'havia produït a petició del president llombard, que ha visitat Barcelona durant dos dies convidat per la Cambra de Comerç Italiana a la capital catalana, essencialment per promocionar l'Expo universal de Milà de 2015.

Mas i Maroni van parlar de les prioritats de la presidència llombarda de la xarxa dels Quatre Motors, la iniciativa llombarda en matèria de seguretat alimentària i sobre l'Expo universal de Milà el 2015, amb el lema "Alimentar el món, energies per a la vida", l'esdeveniment italià de més projecció internacional els anys vinents.

Segons la Generalitat, Mas va explicar a Maroni -que propugna la independència del nord d'Itàlia- que Catalunya és "un país orgullós de ser europeu i que ho continuarà sent independentment del que passi amb el seu estatus polític" i que la continuïtat de Catalunya a l'euro està "fora de tota qüestió".

De la seva banda, Maroni va dir després de sortir de la reunió que havia acudit a la Generalitat com a president de Llombardia en una visita "institucional" i que a la ?reu?nió havia parlat amb Mas de les relacions entre les dues regions, del desenvolupament de la xarxa Quatre Motors i de l'Expo de Milà de 2015. Sobre aquest últim punt, el president llombard ha traslladat a Mas la disponibilitat de la Llombardia per oferir a Catalunya un espai a l'Expo. Segons la web de la Lliga Nord, Maroni està molt interessat en la indepèndencia de Catalunya. "Aquest procés seria útil per transformar una Europa que no funciona", segons Maroni.

Les crítiques

ICV va avançar que demanarà responsabilitats a la Generalitat per la trobada del líder de CiU amb el número dos de la Lliga Nord, que és "conegut per les seves actituds racistes i xenòfobes". PSC, CUP i diverses entitats socials, com SOS Racisme, van criticar també que Mas es reuneixi amb un dirigent que consideren "xenòfob".

En canvi, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va defensar la reunió al·legant que, per la seva condició de president català, Mas havia de rebre un president d'una regió europea que ve a Barcelona independentment de les diferències ideològiques. Maroni es va veure també amb el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, en una reunió "institucional" en què van parlar de "temes agrícoles comuns", segons van assenyalar fonts de la conselleria.