La diputada socialista Marina Geli, que dijous es va desmarcar de la direcció en votar a favor de demanar el traspàs de la competència en referèndums, assegura que no deixarà l'acta de diputada tal com els demana la cúpula del PSC. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Geli afirma que el vot díscol es deu a una part de l'electorat socialista i que no s'ha d'entendre només com un debat "orgànic" de partit. Geli avisa que expulsar-los del grup parlamentari -la Comissió de Garanties es reunirà aquest dilluns si no renuncien a l'escó- "no ho solventa" i avisa que, de fet, el conflicte pot "créixer" i complicaria que "una part del PSC recomposi la voluntat d'anar junts".

La diputada socialista ha assegurat que està "serena" després d'uns dies "molt difícils". Es reafirma que no deixarà l'acta de diputada, tal com ja ha dit les darreres hores, i se sent recolzada pel manifest 'Crida socialista pel referèndum'. "No és un tema orgànic", ha insistit Geli que ha interpel·lat la direcció a respondre als signants del text que no pensen que el debat es resolgui obligant a tres diputats a deixar l'acte.

Geli adverteix que a hores d'ara ja existeix una "diàspora socialista" de militants i simptatitzants que marxen a altres partits o se senten "orfes". I perfila de fet l'opció dels tres diputats díscols -Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura- d'intentar buscar "diàleg i fusió" un altre cop. Per això no entendria que se'ls expulsés. D'entrada perquè podria fer créixer el conflicte i perquè, a més, dificultaria que es mantingués la unitat del PSC.

"Si ens expulsen del grup, costaria molt que una part del PSC recomposi les seves ganes o voluntat d'anar junts" més endavant, ha sentenciat. "Em dec als militants, regidors alcaldes i votant socialistes de Girona que em diuen que no deixi l'escó malgrat que m'expulsin, a l'espai socialista que vull representar en minoria orgànica però no sé si en majoria social", ha assegurat.

Geli ha reclamat "unitat del catalanisme polític a Catalunya" fins i tot per davant de la relació amb el PSOE perquè és "una gran contradicció" que els socialistes espanyols no apostin per la consulta mentre els catalans sí. Per això Geli ha vaticinat que el PSC viu "un moment crític": mentre el 1978 es va decidir unir-se en un partit transversal ara la relació entre uns i altres és "a la inversa". Per això, tot i deixar clar que no vol fundar un partit pel seu compte, si que ha insistit en la necessitat de "refundar" el PSC.