El dirigent nacionalista català Josep Antoni Duran i Lleida va declarar ahir sobre el debat sobiranista de Catalunya que "en lloc d'acusar-se mútuament, el que han de fer" el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas, "és seure en una taula". "I si resulta que Rajoy no vol parlar perquè diu que ja hi ha posicions predeterminades i que Mas diu que tot i que li estenem la mà, Rajoy rebutja el diàleg, doncs que s'asseguin a la taula", va dir a Santiago de Xile el president d'Unió Democràtica de Catalunya.

"Que parlin, que comencin de nou, que busquin una solució que sigui sotmesa a consulta, perquè per a nosaltres la consulta és irrenunciable", va emfatitzar Duran i Lleida, que ahir es va entrevistar a Santiago amb la presidenta electa de Xile, Michelle Bachelet.

En la trobada, tots dos van abordar el moment actual de les relacions, "que no presenten cap tipus de fractura", i "la presència econòmica de Catalunya i d'Espanya en general a Xile", un país que segons Duran i Lleida mereix rebre més inversions, perquè "és seriós i formal".

Referent a l'opinió de Bachelet sobre el procés sobiranista a Catalunya, Duran i Lleida va puntualitzar que la presidenta no havia mostrat interès a aprofundir sobre la qüestió". "Jo sóc el convidat a la reunió i, conseqüentment, si ella no em demana informació -més enllà d'enumerar que aquest és un tema de l'agenda política espanyola- no aprofundim més", va precisar.

Dijous passat, el Parlament de Catalunya va acordar demanar al Congrés dels Diputats espanyol que transfereixi a Catalunya el poder per convocar un referèndum, anunciat per la Generalitat per al proper 9 de novembre.

Josep Antoni Duran i Lleida va puntualitzar que el referèndum, en tot cas, seria consultiu, no vinculant. "Si Rajoy s'asseu a la taula i no vol parlar de la data i de la pregunta i vol fer altres plantejaments, que ens els faci", va apuntar el líder d'Unió Democràtica, qui va afirmar que "qui s'està negant a dialogar és Rajoy".

"En democràcia, a les demandes tan clamoroses com la catalana cal donar-los resposta", va sostenir Duran i Lleida, que va reiterar que sense diàleg, el problema acabarà perjudicant tant Catalunya com Espanya, especialment pel que fa a la confiança dels inversors internacionals.

El dirigent va concloure el discurs dient que l'eventual incorporació d'ERC al Govern de la Generalitat de Catalunya és "un debat ara per ara tancat".