El president de la Generalitat, Artur Mas, va considerar ahir que era "despòtic" que el president del Govern, Mariano Rajoy, fes un pla contra la consulta sobiranista sense tenir en compte a la majoria de catalans, i el va reptar a sotmetre a votació la Constitució el pròxim 9 de novembre. "Rajoy diu que té un pla, però es pot tenir un pla per a Catalunya sense tenir en compte al 70% de la població catalana? Això és de despotisme il·lustrat", va dir Mas, en la presentació d'un llibre, en al·lusió al percentatge de la població catalana que recolza una consulta catalana. El president es va referir així al pla que va anunciar Rajoy per frenar el separatisme i, malgrat admetre que no coneixia els detalls de l'esmentada proposta, ho va titllar de "despòtic" en estar dissenyat per anar en contra de la consulta d'autodeterminació.

El president català va defensar que la Constitució, àmpliament avalada pels catalans el 1978, s'havia convertit en una "muralla" contra les voluntats de la majoria del poble català, fins al punt que la societat catalana, va dir, se sentia "incòmoda amb les regles del joc".

El procés

CiU, ERC i ICV-EUiA negocien la forma d'accelerar el debat al Congrés dels Diputats de la seva proposta de traspàs a la Generalitat de la competència per convocar referèndums, aprovada la setmana passada pel Parlament, a fi que tingui lloc abans de tardor. La proposta del Parlament ja ha estat admesa a tràmit al Congrés, però aquests partits calculen que, fins al mes de setembre, no es debatrà en el ple si es tramita pel procediment normal que segueixen les iniciatives que procedeixen de les cambres autonòmiques, la qual cosa pot suposar un problema ja que la consulta ha estat prevista per al 9 de novembre. CiU, ERC i ICV-EUiA, els grups impulsors de la proposta aprovada dijous passat al Parlament per gairebé les dues terceres parts de la cambra, van indicar ahir que ja havien començat a negociar el procediment per accelerar el debat al Congrés.

Des de CiU, el seu portaveu, Jordi Turull va celebrar que la proposta ja hagués estat admesa a tràmit, "la qual cosa evidencia que no hi ha cap inconsistència legal, com deien alguns". Turull va demanar als grups d'àmbit estatal del Congrés "que no vegin la iniciativa del Parlament com una proposta de CiU, d'ERC o d'ICV-EUiA, sinó que és la translació dels resultats electorals de Catalunya".

El portaveu adjunt del grup d'ERC, Lluís Salvadó, va indicar que a l'acord entre les quatre formacions que van pactar la data i la pregunta de la consulta (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP) ja es preveuen "vies paral·leles per accelerar la tramitació al Congrés", així que la setmana que ve, com a màxim, ja presentaran una proposició consensuada entre les tres primeres formacions. Per part d'ICV-EUiA, el seu portaveu, Dolors Camats va explicar que ja havien tingut en compte que faria falta impulsar una forma més ràpida de tramitar la proposta.

Des de la CUP Quim Arrufat va alertar que si no es feia un debat sobre la proposta fins a tardor podria succeir el que la seva formació ja va advertir "i és que s'endarrereixi tant que ja no tingui cap utilitat", pel que va reclamar als altres tres partits que complissin els compromisos adquirits.