Els tres diputats "crítics" del PSC que la setmana passada van votar al Parlament a favor del traspàs de la competència de referèndums van ser ahir suspesos de tots els càrrecs de representació del grup socialista, però continuaran formant-ne part. La direcció del grup parlamentari del PSC va mantenir una reunió en la qual va ser adoptada la decisió de suspendre els tres diputats "crítics" -Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura-, de tots els càrrecs que ocupaven fins ara de representació del grup. Això comportarà que Joan Ignasi Elena deixarà de ser portaveu del PSC a la Comissió de Cultura, mentre que Marina Geli també deixarà de ser portaveu a la Comissió de Salut i Núria Ventura ja no serà portaveu a la Comissió d'Infància i tampoc representarà el seu partit a la Comissió de Control de la CCRTV.

Segons va indicar en unes declaracions posteriors a la reunió del grup del PSC el portaveu del mateix, Maurici Lucena, la suspensió de càrrecs parlamentaris ja havia estat comunicada telefònicament a cadascun dels tres afectats, i aquests li havien contestat que prenien nota. Va confirmar també que el motiu del "relleu" era que dijous passat en el ple del Parlament van trencar la disciplina de vot i, en votar a favor de la proposta per demanar el traspàs a la Generalitat de la competència per convocar referèndums, van incomplir el mandat aprovat pel Consell Nacional del PSC de votar en contra.

La suspensió de càrrecs parlamentaris es produeix, va dir, "en coherència amb la decisió de mesures cautelars adoptada ahir per la Comissió de Garanties del PSC i, de forma simètrica, el que ha fet la direcció del grup parlamentari és rellevar-los de les seves responsabilitats de representació".

Lucena va apuntar que els tres diputats l'havien "decebut" perquè "no han respectat la decisió majoritària adoptada dins del partit" i també perquè "no han lliurat les actes de diputat, tal com va fer l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, abans del citat ple".

El futur

El portaveu del grup del PSC no va aclarir quins diputats substituiran els suspesos en els càrrecs que ocupaven en les comissions parlamentàries però sí que va indicar que hi hauria d'haver una reassignació de responsabilitats dins del grup. No han estat imposades sancions econòmiques als tres "crítics" per trencar la disciplina de vot perquè, segons va dir Lucena, "aquí hi ha un problema polític, i hem preferit esperar que es resolgui l'expedient cautelar obert a la Comissió de Garanties". Mentre aquest expedient segueixi obert, els tres diputats apartats de les seves responsabilitats seguiran formant part del grup del PSC i, en conseqüència, podran assistir al ple d'avui i votar juntament amb la resta de diputats socialistes.

Joan Ignasi Elena, a més de ser fins ara el portaveu del PSC a la Comissió de Cultura, forma part de la ponència parlamentària que elabora la Llei de Transparència i també figura en dues comissions més encara que sense càrrec de representació, la de Salut i la de Justícia i Drets Humans. L'exconsellera Marina Geli ocupava fins ara el càrrec de portaveu del PSC a la Comissió de Salut i formava part també de tres comissions més sense tenir un càrrec de representació, la d'Educació i Universitats, la d'Igualtat de les Persones i la del Síndic de Greuges, a més de formar part del consell assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia. Per la seva banda, la diputada Núria Ventura era la portaveu de la Comissió de la Infància i també de la de Peticions, a més de ser secretària de la Comissió de Control de l'Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), membre de la Comissió d'Agricultura i de l'Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara.

La diputada Marina Geli va avisar el primer secretari del partit, Pere Navarro, que apartant els tres diputats díscols no resoldrà el problema de fons del PSC. Geli va acatar la decisió del grup parlamentari de rellevar-la dels seus càrrecs al Parlament però va recordar que eren molts els regidors, alcaldes, militants i simpatitzants del partit que opinaven de manera similar.