El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar que no es reunirà amb Mariano Rajoy aquest cap de setmana coincidint amb la convenció que els populars faran a Catalunya. Mas ho va justificar recordant que "tinc compromisos per complir", alhora que va afegir que "no li consta" que Rajoy hagi intentat posar-se en contacte amb ell.

Sobre el pla dels populars per a Catalunya, Mas va apuntar que "aniria bé que en algun moment el coneguéssim", tot i que va posar en dubte que el seu contingut "em sorprengui en positiu". Mas, que es va reunir a Tolosa amb el president de la regió Migdia-Pirineus, Martin Malvy, no va voler valorar la decisió d'ERC de no concórrer amb CiU a les europees.

Per part seva, el conseller de Presidència, Francesc Homs, va avisar que pretendre que el poble català no sigui consultat és una "missió impossible" perquè es farà d'una manera o una altra dins de la legalitat, ja que el president català no avalaria una convocatòria de consulta "suspesa" per ser "il·legal".

"Amb eleccions anticipades o no anticipades, però es votarà a Catalunya", va afirmar Homs en una entrevista a la Cadena Ser, emmarcada en les noves accions del Govern per fer "pedagogia" a tot Espanya sobre la consulta.

Davant les negatives del Govern al procés sobiranista, el conseller de Presidència va lamentar que al final "ens prohibiran fer enquestes" i va recordar que la consulta, que considera que es podrà convocar el 9 de novembre, no tindrà "vinculació jurídica" ni generarà una "situació jurídica" de manera immediata, sinó que servirà per conèixer la voluntat dels catalans i, a partir d'aquí, iniciar les negociacions per complir allò que expressin les urnes.

Homs va destacar que només hi haurà consulta si és legal, ja que si "està suspès i recorregut" el procés, "seria il·legal" que Mas "signés el decret de convocatòria", però va recordar que existeixen marcs legals si hi ha voluntat política i va afegir que el camí no acaba amb la previsible negativa del Congrés a transferir competències a la Generalitat per convocar la consulta.