La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va advertir que els populars no consentiran que se surtin amb la seva qui pretenen "robar" la història conjunta de Catalunya i Espanya i volen "separar Espanya a cops de matxet". "Qui digui que cal separar" Espanya "a cops de matxet és que no sap res ni d'Espanya ni de Catalunya", va assenyalar Cospedal en la inauguració de la convenció del PP català, en què va acusar el president de la Generalitat, Artur Mas, i ERC, d'estar "mentint" als catalans amb un "món imaginari" que suposaria deixar Catalunya fora d'Europa.

La "número dos" del PP va acusar els independentistes de "dividir" els catalans "amb els sentiments" i va advertir que "no se li pot donar una mossegada a Espanya" quan "li interessi a un governant en un moment concret perquè no sap què pot fer amb el desastre de gestió que té davant seu". Cospedal va apuntar també que "la identitat, com la sobirania d'una nació, no és una cosa que es pugui trossejar" i per això "no es pot jugar amb la identitat i la sobirania de tots els espanyols", inclosos, "òbviament", els catalans.

La crítica

Cospedal va assegurar que CiU i ERC estan "mentint als ciutadans" quan assenyalen que una Catalunya independent seria "viable i un territori més ric, pròsper, sense atur, sense deute o sense dèficit". "S'enganya quan es diu que hi ha estudis que ho avalen, perquè no hi ha estudis seriosos que avalin aquestes quimeres", va subratllar.

Diverses vegades va insistir Cospedal en què els ciutadans catalans "tenen dret a saber" coses que els oculten el Govern i ERC, dades que "no són subjectives" i "xifres que estan aquí" per demostrar el suport de l'Estat a Catalunya.

Així, va apuntar que els catalans tenen "dret a saber que la seva comunitat ha rebut de l'Estat 32.000 milions d'euros en només un any i mig", i que ha estat, amb Andalusia, la que ha comptat amb més inversió. "Quan es desafia la llei, tothom perd", va advertir Cospedal, qui d'una altra banda va posar en valor la feina del PPC que lidera Alícia Sánchez-Camacho. Així, va assegurar que el PPC és "l'únic partit català fort" que "defensa la vigència de l'ordenament jurídic i de totes les lleis", i va afegir que dir que és mèrit d'una sola formació política defensar la legalitat "hauria d'avergonyir els que governen" en aquesta comunitat. "No és senzill mantenir la bandera de la unitat, la de tots els espanyols, no és fàcil i això ho feu vosaltres", va dir dirigint-se als populars de Catalunya, als quals va assegurar que són "l'orgull del PP de tot Espanya" i defensen la "visió integradora i cabal" que tenen "la immensa majoria dels espanyols".