Oliveres, un paisatge verd i una restaurada masia catalana empordanesa del segle XVI van ser ahir l'escenari d'un dinar entre polítics i empresaris dels dos costats de l'Ebre en què es va dialogar i molt de l'etern problema de l'encaix de Catalunya a Espanya. Sota un intermitent plovisqueig, els Mossos d'Esquadra i sobretot membres de seguretat privada es van encarregar d'allunyar els mitjans de comunicació del Mas Anglada, la masia propietat de l'empresari Luis Conde, al poble de Fonteta, on es van reunir diverses desenes d'empresaris i polítics catalans i de la resta d'Espanya en un dinar solidari a favor dels discapacitats psíquics.

La seguretat privada va arribar fins i tot a tapar amb paraigua el seguici de cotxes del president de la Generalitat, Artur Mas, cosa que va impedir als gràfics captar el dirigent català entrant als terrenys de la masia, a la qual es podia accedir des de diferents camins controlats, amb cons blaus i blancs, per la policia autonòmica. Mas volia privacitat per arribar a una reunió en què es va trobar diversos ministres del PP, després que aquest partit i el seu màxim líder, Mariano Rajoy, hagin negat tota possibilitat d'acordar una consulta sobiranista a Catalunya. El president de la Generalitat havia fins i tot jugat a despistar una hora abans en un acte a Calella de Palafrugell, on comentava als periodistes que potser no anava a Fonteta perquè tenia molta feina. "Potser em quedo a dinar per aquí", havia dit.

Alguns dirigents populars com Alícia Sánchez-Camacho, José Manuel Soria, Jorge Fernández o Enric Millo van arribar dels últims al dinar per la seva participació en la Convenció del PPC a Barcelona, on Rajoy havia donat cop de porta definitiu a la consulta. Qui sí es va deixar veure a l'entrada a la masia de l'empresari caçatalents Luis Conde (Seelinger & Conde) va ser la líder del PP a Madrid i expresidenta autonòmica, Esperanza Aguirre, que va recórrer els últims metres sota la protecció d'un paraigua groc que portava ella mateixa . Aguirre treballa ara per a l'empresa de Conde. De l'àmbit polític van ser també a la trobada els exvicepresidents espanyols Narcís Serra i Rodrigo Rato; l'expresident català Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola; la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega; la portaveu del PSOE, Soraya Rodríguez, els consellers d'Unió Josep Maria Pelegrí i Ramón Espadaler, el secretari general de Presidència, Jordi Vilajoana, i, entre d'altres, la delegada del Govern, Llanos de Luna. També ministres com José Manuel Soria i Ana Pastor. De l'àmbit econòmic, van ser presents els presidents de la CEOE, Joan Rosell; de la patronal catalana Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, i del Port de Barcelona, Sixte Cambra, així com el director general de La Caixa, Joan Maria Nin. El menú, elaborat pel xef Lluís Roger, va tenir com a protagonista el "civet de senglar de les Gavarres regat amb vi de la terra". El dinar era benèfic en suport de l'entitat El Trampolí de la Bisbal de l'Empordà, que ajuda els discapacitats psíquics.