L'Ajuntament de Tarragona, amb Josep Fèlix Ballesteros (PSC) al capdavant, ha portat la Generalitat als tribunals per incomplir amb el pagament del Fons de Cooperació Local del 2013. Així ho avançava ahir el Diari de Tarragona, que apuntava que el consistori hauria interposat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el passat dijous per reclamar els 610.935 euros que el Govern català deu a l'administració tarragonina.

Malgrat que alguns municipis ja van anunciar al llarg de la setmana passada la possibilitat d'emprendre accions legals contra la Generalitat de Catalunya, Tarragona s'ha avançat i es converteix, així, en el primer ajuntament que acudeix davant la jurisdicció ordinària. Segon el Diari de Tarragona, en l'escrit presentat dijous al TSJC, "els serveis jurídics de la corporació municipal sol·liciten a la Sala Contenciosa Administrativa de l'alt tribunal català que invalidi la resolució signada per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega (CiU), que va ser publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el passat 27 de desembre". I és que la crispació dins les administracions municipals catalanes va començar precisament el passat 27 de desembre després de fer-se públic que l'executiu català no pagaria els diners compromesos per al 2013 als 107 ajuntaments principals.

Les crítiques també s'han fet sentir des dels governs locals encapçalats per Convergència i Unió i alguns municipis liderats per alcaldes nacionalistes també han presentat al·legacions igual que Tarragona abans d'emprendre accions legals davant del TSJC. És el cas, per exemple, de Figueres.

Davant d'aquesta allau de protestes, Joana Ortega va anunciar dijous que l'administració pagarà el deute contret en relació al Fons de Cooperació Local de 2013 en tres anys "i en funció de la disponibilitat pressupostària de la Generalitat" al centenar de municipis que s'han vist afectats per la decisió presa el desembre per l'executiu català. En seu parlamentària, la vicepresidenta va admetre la retallada, però va defensar la gestió de la seva Conselleria tot apuntant que s'ha "prioritzat el pagament als municipis petits, ja que depenen en major mesura del Fons de Cooperació Local".

El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Tarragona, Pau Pérez, va confirmar la presentació del recurs i va tornar a posar l'èmfasi en el greuge que suposa l'anunci del Govern el passat mes de desembre, el qual es va produir just quan s'estaven tancant els números de l'exercici 2013. Segons declaracions del regidor recollides per Diari de Tarragona, aquest incompliment en el pagament "crearà greus problemes de tresoreria i perjudicarà el cobrament dels proveïdors de l'Ajuntament i als ciutadans de Tarragona". Malgrat això, el regidor d'Hisenda va anunciar al diari que el consistori retirarà el recurs si la Generalitat garanteix per escrit que cobraran aquests diners.

D'altra banda, el primer tinent d'alcalde va criticar que els incompliments de l'executiu català posen en perill la política de contenció que s'està impulsant durant els últims anys des del consistori tarragoní.