El Govern català va autoritzar ahir la subhasta pública de 13 edificis més, que acullen dependències administratives de la Generalitat, per un preu total de sortida de 215 milions d'euros i que es troben tots a Barcelona. Els tretze immobles es vendran en un únic lot i el comprador haurà de formalitzar un contracte de lloguer d'un màxim de cinc anys per a sis d'aquests immobles i de fins a 20 anys per a la resta, segons l'acord al qual ha donat avui llum verda l'executiu català en la seva reunió setmanal.

La subhasta, que es realitzarà mitjançant el procediment de presentació d'ofertes en sobre tancat, es durà a terme en els pròxims dies.

El preu de venda de tot el lot serà de 215,19 milions d'euros en la primera subhasta i està previst un preu més baix de 172 milions si s'arriba a una segona subhasta. Entre els edificis amb un preu de sortida més alt, es troben els immobles situats al número 266 de passeig Taulat (35,2 milions d'euros), el del número 134 de Pere IV (28,4 milions) i el del número 24 del carrer Casp (23,4 milions). L'operació s'emmarca en el pla de racionalització del patrimoni que el govern català va dissenyar per reduir el dèficit públic i rebaixar també el deute de la Generalitat. Dels 23 edificis d'oficines que la Generalitat va posar a la venda a final de 2011, ja s'han venut 21, per un import total de 331,6 milions d'euros. Aquestes vendes han suposat un estalvi a la Generalitat de 15 milions d'euros en concepte de censos i despeses de manteniment dels immobles.

Reduir el dèficit

L'ingrés per les vendes d'edificis contribueixen a reduir directament el dèficit de la Generalitat de Catalunya, mentre que els diners que s'estalvia l'administració per censos fa descendir l'endeutament.

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va subratllar que la Generalitat havia optat per desprendre's de part del seu patrimoni immobiliari "per no haver de recórrer a més retallades" en els serveis públics. "És dolorós, però és més dolorós haver de fer més retallades", va assegurar el conseller de Presidència.