El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar ahir que "no ens fa iguals la barreja de la sang", en resposta a les declaracions del cap de Govern, Mariano Rajoy, que va afirmar dijous que "el poble català i la resta dels espanyols estan barrejats, tenen la mateixa sang". En la inauguració a la Universitat de Vic del IV simposi internacional sobre l'ensenyament del català, Mas va incidir en què la barreja de sang no ens feia iguals perquè "aquest país s'ha construït sempre a través del "ius soli" -dret de la terra- i no del "ius sanguinis" -dret de sang-". "El problema no és si estem barrejats de sang o no", va matisar Mas, qui va apel·lar a la famosa frase de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol en afirmar que "qui viu i treballa a Catalunya és català". Mas també va assenyalar que el model català d'immersió ?lingüística "ha complert els objectius fonamentals de garantir la igualtat d'oportunitats i reforçar la cohesió social".

En aquest sentit, el president català va apuntar que "el català és l'element comú que ens uneix, i qui digui que a Catalunya hi ha problemes de convivència, és rotundament fals". Tot i això, Mas va recalcar el paper de la llengua castellana ja que, va asseverar, "l'avanç del català no ha anat mai en detriment del castellà, que s'aprèn amb normalitat" i que va qualificar de "llengua amiga, estimada i necessària". També va participar en la inauguració del simposi de la UVic, que reuneix fins avui a més de 300 assistents i prop de 140 comunicacions i ponències, l'alcalde de la localitat, Josep M. Vila d'Abadal, qui va manifestar que "l'ús inclusiu de la llengua ens iguala a tots". L'alcalde va posar com a exemple les veïnes ciutats de Vic i Manlleu, que "malgrat tenir fortes immigracions extracomunitàries no han tingut cap conflicte social gràcies a la llengua".

El missatge de la CEOE

El president de la patronal CEOE, Joan Rosell, va assegurar, a propòsit de la consulta sobiranista, que si el president català, Artur Mas, "creu que és el que ha de fer i que té suport del Parlament, ho ha de fer, només faltaria. Nosaltres no som (ningú) per dir-li el que ha de fer des del punt de vista polític". En declaracions a TV3, Rosell va assegurar que el paper dels empresaris havia de limitar-se a donar "orientacions des del punt de vista econòmic" als polítics per intentar facilitar la millora de la situació econòmica, però no orientacions de caràcter polític, "de cap de les maneres".

Precisament dijous, es va donar a conèixer un estudi de l'Institut d'Estudis Econòmics, el grup de pensament de la CEOE, elaborat pel catedràtic d'anàlisi econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Clemente Polo, que legitima el recurs a l'Exèrcit en cas d'una secessió unilateral de Catalunya i aventura que s'il·legalitzarien els partits que hi donessin suport, se n'empresonaria els líders i es tancaria el Parlament. També ahir, el president de l'Institut d'Estudis Econòmics i president de la comissió d'economia de la patronal CEOE, José Luis Feito, va augurar que es donaria una "hiperinflació" i una fugida massiva de capitals el mateix dia en què Catalunya anunciés la seva independència.