El president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha admès que si CiU es presenta a unes eleccions amb l'objectiu de declarar la independència el dia següent, Unió s'ho haurà de pensar "molt clarament". En una entrevista a Onda Cero, ha afirmat que la declaració unilateral d'independència és possible tot i que no la comparteix. En referència a la possibilitat de modificar la Constitució, ha descartat una reforma multilateral i ha apostat per incloure una disposició addicional especifica que reconegui el fet diferencial de Catalunya. Tot i així, no ha volgut concretar el redactat d'aquesta disposició però ha considerat que seria "impossible" incloure un finançament per a Catalunya.

Duran ha insistit que una declaració unilateral d'independència no seria positiva ni per a Catalunya ni per a Espanya i ha afegit que "tot el que es declara de manera unilateral s'aparta de la legalitat i és negatiu". De tota manera, creu que aquest és un escenari que es pot produir "si les coses segueixen així".

En cas que no hi hagi consulta i se celebrin eleccions plebiscitàries, Duran ha reconegut que hi podria haver una majoria per poder fer una declaració d'independència. Davant d'aquest escenari, ha assegurat que "alguns ens ho hauríem de pensar molt clarament" si CiU es planteja presentar-se a unes eleccions amb l'objectiu de declarar la independència "el dia següent".

Pel que fa a una eventual reforma de la Constitució com a solució del "problema català", Duran ha afirmat que es tornaria a cometre un error si es fa una reforma global de la Carta Magna a partir de la multilateralitat, com proposa el PSOE. Segons el líder d'Unió, tots els partits tindrien la temptació de canviar diversos aspectes de la Constitució. En canvi, ha proposat, en la línia del que defensa el pare de la Constitució Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón, que s'afegeixi una disposició addicional específica per a Catalunya de la mateixa manera que ara n'hi ha una per bascos, navarresos i canaris. "Sense una reforma amplia es podria buscar una proposta política i sotmetre aquesta proposta a les urnes de Catalunya", ha afegit.

Preguntat per quin hauria de ser el contingut d'aquesta disposició addicional, Duran no ho ha volgut desvetllar perquè considera que no ho ha d'escriure ell sinó que ha de ser "fruit d'una redacció conjunta". Tot i així, ha recordat que Catalunya es caracteritza per tenir llengua, cultura pròpia i voluntat de ser.

Això sí, ha considerat que segurament seria impossible incloure un finançament per a Catalunya perquè les altres parts no voldrien.