El president de la Generalitat, Artur Mas, que manté la seva aposta per celebrar una consulta sobiranista el 9 de novembre malgrat el rebuig del Congrés, va donar ahir continuïtat a la seva voluntat de "mà estesa" i es va dirigir al president del Govern espanyol per suggerir una cita: "Senyor Rajoy, posi dia i hora". Ho va dir a la sessió de control del parlament català després de la que la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, li demanés que agafés el telèfon i "truqués" a Rajoy per desencallar l'enfrontament pel procés català, no sense deixar-li clar que, després del rebuig de la cambra baixa, "si busca un altre camí per convocar la consulta, estarà fora de la democràcia".

Una mica més tard, Rajoy va comentar al ple del Congrés: "Parlaré amb qui hagi de parlar i del que hagi de parlar, i defensaré un projecte de vida en comú que data de fa molts segles i al qual jo auguro un excel·lent futur per a tots".

Si Rajoy es manté ferm que cap espanyol se'n vagi de la UE "per una decisió equivocada", el president de la Generalitat es va esforçar a visualitzar que el rumb del seu full sobiranista es mantenia inalterat, per a la qual cosa buscarà "altres vies" per "emparar" la consulta que li nega prop del 90% del Congrés, ja siguin marc legals propis -la futura llei catalana de consultes- o bé "marcs legals internacionals".

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va confiar també que es produeixin de manera immediata contactes discrets a tres bandes entre el Govern central, la Generalitat i el PSOE per explorar possibles vies de solució al problema català. Per la seva banda, Mas va reptar Rajoy a formular una proposta de reforma constitucional. En la sessió de control del Parlament, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va comminar el Govern espanyol i la Generalitat a "abandonar les trinxeres" i, "per responsabilitat", arribar a un "punt de trobada" que permeti sortir del debat sobre la consulta amb una solució "sense vencedors ni vençuts". Navarro va posar d'exemple l'"esforç" dels socialistes per arribar a consensos, i va deixar anar: "Dimecres va quedar molt clar que l'haurem de treure (a Mariano Rajoy) de la Moncloa per arribar a un acord entre Catalunya i la resta d'Espanya".

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va demanar a Mas, per contra, que una vegada transcorregut el debat del Congrés "la prioritat" segueixi sent la convocatòria de la consulta d'autodeterminació, i el va instar a "mantenir-se fidel" als desitjos dels catalans. Per la seva banda, el líder d'ICV, Joan Herrera, es va mostrar confiat que l'Estat haurà de respondre "tard o d'hora" davant la demanda "democràtica" de Catalunya i va rebutjar qualsevol alternativa, com unes plebiscitàries, a la celebració d'una consulta sobiranista: "Consulta sí o sí, sense dreceres". El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va retreure al president català que "segueixi amenaçant de donar cops contra la Constitució", en al·lusió a la seva voluntat de mantenir el rumb de convocar una consulta sobiranista.

Els tràmits

La ponència de la llei de consultes reactivarà els seus treballs al Parlament just després de Setmana Santa, després del rebuig del Congrés ahir a traspassar la competència per convocar referèndums a la Generalitat, la primera via legal fixada pels impulsors de la consulta sobiranista. Segons fonts parlamentàries consultades, l'última reunió dels ponents de llei de consultes populars no refrendatàries es va produir el passat 29 de novembre, després de mesos celebrant trobades setmanals. Els treballs es van parar llavors a l'espera de la finalització del procés de petició de competències de referèndum a l'Estat per l'article 150.2 de la Constitució, que dimecres va liquidar una àmplia majoria del Congrés dels Diputats. Segons les mateixes fonts, està previst que el relator de la ponència, Josep Rull (CiU), fixi una nova reunió per a després de Setmana Santa per reactivar els treballs.

En una entrevista a TV3, el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, es va mostrar convençut que la llei de consultes "tirarà endavant" perquè hi havia una "majoria de sobres" per aprovar-la i va assegurar que "des d'aquest punt de vista, no s'entreveuen problemes". El Govern no s'ha fixat un termini concret per a l'aprovació d'aquesta normativa, sempre que estigui en vigor abans del 9 de novembre, però fonts coneixedores de la negociació estimen que no s'aprovarà abans de final de l'estiu i que veurà per tant la llum en una data pròxima al 9 de novembre. A més, CiU vol assegurar-se que respecta els preceptes constitucionals i estatutaris, així que aposta per demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries abans de portar-la al ple per a la seva aprovació.