Bones expectatives entre els pastissers catalans per aquesta Setmana Santa. Els obradors esperen vendre 670.000 mones a tot Catalunya, el que significa un 2% més que l'any passat. El president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Joan Turull, ha explicat a l'ACN que aquesta previsió es fa tenint en compte que en els primers mesos de l'any les vendes han millorat. Les mones de mantega i fruita continuen sent les més venudes. Pel que a les figures de xocolata, els avions, els ninots de Disney, les Monster High, el personatge Violeta i els de la pel·lícula 'Frozen' són dels més demanats. Es calcula que cada família gastarà entre 30 i 80 euros.

Les pastisseries de Catalunya ja llueixen mones de tot tipus: mantega, fruita, trufa, nata i figures de xocolata amb formes i mides molt diverses. Els pastissers afronten la Setmana Santa "amb més optimisme", segons ha explicat Turull. Amb l'augment d'un 2% de les vendes el sector ja es donaria "per satisfet".

Les mones de pasqua són un dels productes que ofereixen més varietats i l'oferta i la demana és molt diversificada segons la zona de Catalunya. El pastisser de la Pastisseria Turull de Terrassa (Vallès Occidental) explica que a Barcelona es venen mot les figures de xocolata, a l'àmbit metropolità es venen força mones de pastís, que sovint van acompanyades d'un ou o una peça de xocolata a sobre, mentre que per exemple a Tarragona encara es troben les tradicionals mones amb ous de gallina.

De 30 a 80 euros per família

El president del Gremi afirma que es calcula que cada família de quatre persones es gastarà entre 30 i 80 euros de mitjana. Turull reconeix que és una forquilla bastant amplia però és així "perquè depèn del padrí i el poder adquisitiu que té".

Aquesta despesa per família és una mica més alta que la de l'any passat però malgrat això els preus s'han mantingut. "El pastisser no ha tocat preus, tot i que ho hauria d'haver fet perquè molts productes han pujat però hem d'aguantar", ha declarat.

Amb els obradors funcionant al màxim, els pastissers esperen que el cap de setmana que ve sigui fort en quant a vendes, tot i que el Dilluns de Pasqua és el dia en que els catalans s'acosten més a les pastisseries a buscar les mones.

Mones a favor de la consulta i reivindicatives a Girona

Tot i aquestes perspectives generals, els pastissers de les comarques gironines asseguren que afronten la campanya amb les mateixes incògnites que l'any passat, a causa del context de crisi. El president del Gremi, Josep Costa, explica que es posaran de mitjana unes 125.000 mones a la venda, una xifra similar als altres anys, amb preus que es mantenen entre els 25 i els 80 euros en funció de les mides i els complements. "Estem animats perquè hem buscat les màximes possibilitats; volem que les mones agradin a la gent i a la mainada però estem preocupats per la crisi, que ja fa massa temps que dura", afegeix Costa. Amb tot, subratlla que els pastissers afronten amb il·lusió aquesta festivitat posant-hi moltes hores de feina.

Bona part de les mones es venen per encàrrec i ajustant-se als gustos de cadascú. L'oferta inclou des de les més tradicionals, amb l'ou i els pollets grocs, passant pels personatges de dibuixos animats més de moda fins a les mones més reivindicatives, inspirades amb el moment actual que viu el país. És el cas de la pastisseria Ferrer d'Olot que ha posat a la venda una mona dedicada a la consulta, amb la butlleta del Sí Sí i la doble pregunta i la 'V' que l'ANC vol fer a la Diagonal i la Gran Via de Barcelona el pròxim Onze de Setembre, o la Pastisseria Cacau amb una mona formada per un llop i dos xais sota el lema 'Que ve el llop', referent a la situació política actual i a la relació entre l'estat espanyol i Catalunya, l'amenaça del 'fracking' o la problemàtica de l'habitatge.

170.000 mones a Lleida i iniciatives solidàries

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida preveu incrementar enguany entre un 8 i un 10% la venda de mones arribant a les 170.000 unitats, unes 10.000 més que la campanya passada. Entorn d'un 55% de les mones que es vendran a la demarcació seran de nata i trufa, un 35% de fruita i la resta de mantega, mones aptes per a celíacs, diabètics i mones tradicionals amb ou dur. Per cinquè any consecutiu, els forners lleidatans mantenen els preus de les mones, que van dels 22 als 30 euros el quilo.

Com a novetats per aquest any destaquen una mona solidària que han elaborat de forma desinteressada aturats majors de 45 anys que van participar en un curs de formació de pastisseria i que es repartirà en menjadors socials de Lleida, així com una mona commemorativa de la final de la Copa del Rei de Futbol amb els escuts del Barça i el Reial Madrid. Els forners lleidatans sortejarà un creuer de luxe per a dues persones entre tots aquells clients que comprin alguna mona o figura de xocolata en algun dels establiments adherits al Gremi de Forners de Lleida.