Aquest dissabte es podrà veure des de tot Catalunya, si el temps ho permet, la pluja de meteors més gran dels últims 14 anys. El fenomen és per la interacció de l'atmosfera de la terra amb denses cortines de partícules emeses pel cometa 209P/LINEAR. Segons el científic titular del CSIC a l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC), Josep Maria Trigo, el fenomen es podrà veure especialment bé als EUA, ja que la terra travessarà la part més densa del rastre de pols del cometa cap a les 9.40 hores d'aquest dissabte (hora catalana). Amb tot, des de Catalunya també "es podrà contemplar a ull nu". Aquest dijous a la mitjanit l'IEEC ja ha registrat un bòlid amb una lluminositat similar a la de Lluna.

A Catalunya, les previsions no són del tot favorables per l'observació, ja que el punt més àlgid de la pluja de meteors serà després de la sortida del sol. Amb tot, "a partir de la mitjanit d'aquest dissabte hi haurà un increment molt gran de l'activitat", ha assegurat el científic titular del CSIC a l'Institut d'Estudis Especials de Catalunya, Josep Maria Trigo-Rodríguez, que ha recomanat a tots aquells que vulguin veure la pluja de meteors des de Catalunya que ho facin "entre les tres i les sis de la matinada" i que dediquin "com a mínim mitja hora o una hora" a mirar el cel en sentit nord-oest. Com sempre, "s'ha de buscar un punt allunyat de la contaminació lumínica". La zona del cel des d'on semblaran emergir els meteors serà del nord, d'un radiant situat entre l'Osa Major i l'Estrella Polar.

Es podria veure algun bòlid en ple dia

Aquest dijous, a les 23.50 hores, científics catalans ja han enregistrat la primera bola de foc sobrevolant el Pirineu català, on s'ha detectat un bòlid esclatant amb una lluminositat lleugerament inferior a la de Lluna. Això fa esperançar els científics catalans, que esperen amb candeletes la pluja d'aquesta nit perquè "una tempesta meteòrica d'aquestes característiques és difícil de veure". De fet, segons Josep Maria Trigo, la pluja serà tan intensa que "no descarta que es pugui veure una bola de foc en ple dia". Tota l'activitat es monitoritza des de l'estació de ràdio de Lorenzo G. Morillas que col·labora amb la Xarxa d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits (SPMN) dirigida pel Dr. Trigo. Fan servir una ràdio balisa situada a Dijon (França) que s'anomena GRAVES per detectar l'aparició de meteors mitjançant una tècnica coneguda com a forward-scatter. Els esdeveniments es poden seguir al web "http://www.spmn.uji.es/ESP/SPMNlist.html".

La pluja meteòrica d'aquest divendres a la matinada podria ser la més important de l'últim segle, i "és una cosa insòlita que no acostuma a passar", ha remarcat el científic del CSIC-IEEC. L'última vegada que es va registrar un fenomen d'aquestes característiques va ser el novembre del 1999, quan hi va haver una pluja de leònides. De fet, per als amants dels fenòmens astronòmics, aquesta és una oportunitat que no es poden perdre, ja que, per exemple, podria superar les Perseides, les famoses Llàgrimes de sant Llorenç.