La Fundació Alternativas, propera al PSOE, defensa que, entre l'immobilisme més absolut i la ruptura secessionista, hi ha amplis marges de millora de l'actual Estat autonòmic, on l'encaix de Catalunya és possible sense ocasionar una distorsió excessiva del model. Aquesta és una de les conclusions del document El model territorial espanyol trenta-cinc anys després, editat per la Fundació i en el qual l'exministre de Justícia, Tomás de la Quadra, analitza la virtualitat del model autonòmic davant la posició secessionista catalana.

De la Quadra advoca per la conveniència d'una reforma de la Constitució que doni cabuda a les aspiracions de l'Estatut que "per molt bones raons" no van passar el control del Tribunal Constitucional en pretendre modificar-la "per la porta de darrere".

"Una cosa és que les competències o altres qüestions vol?guessin ampliar-se i que això fos oportú o inoportú, i una altra que això es pogués fer al marge de la Constitució", segons l'exministre, per a qui "cal abandonar el victimisme per construir solucions".

Segons la seva opinió, algunes aspiracions no són difícils d'assumir, com ara les que afecten al Títol VIII i recorda la reforma de l'article 135 aprovada el 2011 per limitar el dèficit públic. També aposta per incloure a la Carta Magna aspectes que reforcin la identitat catalana i proposa la incorporació del Dret Civil de Catalunya, però titlla de "reprovable moralment" que es consideri la identitat com un element legitimador superior, perquè "faria invisible qualsevol país d'Europa". "L'única línia vermella és que no hi pot haver ni privilegis ni ruptura de la solidaritat", diu De la Quadra qui insisteix que no es podrà emprendre la reforma "si un diu "d'aquí no em moc" i un altre que "sóc la víctima perpètua"".

Amb tot, reconeix que tant Mariano Rajoy com Artur Mas tenen una posició complicada. Si Mas fa marxa enrere, "està condemnat", i si el Govern obre ara un procés de diàleg, es "desdiu" i de la Quadra que aposta per obrir espais d'entesa en l'àmbit de la societat civil per desbloquejar la situació. En tot cas, està convençut que la consulta no se celebrarà i que es plantejaran eleccions plebiscitàries.

Entre les possibles solucions, proposa avançar cap a un model de federal a l'estil alemany, de manera que les anomenades competències residuals passin de l'estat a les autonomies.

L'informe planteja a més la necessitat de reformar el Senat i es decanta per un d'inspiració alemanya, en què siguin els executius de les comunitats autònomes els que les representin, tenint en compte ?criteris de població a l'hora de votar.