El Departament de Salut ha informat que mantindrà oberts, de mitjana, el 84% dels llits dels hospitals per garantir l'atenció sanitària a tothom. La primera quinzena d'agost serà quan menys llits disponibles hi haurà, amb el 76% dels llits disponibles. En canvi, els primes 15 dies de setembre els llits disponibles seran el 91%. Això significa que, de mitjana, un 16% dels llits quedaran tancats durant l'estiu, el que equival a 2.091 llits dels 13.072 que hi ha en el total del sistema hospitalari català. El director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, ho ha atribuït a la caiguda a la meitat de l'activitat quirúrgica i ha dit que "no hi haurà cap ciutadà que arribi i no tingui un llit si el necessita".

El Departament de Salut ha informat en roda de premsa aquest dimecres que mantindrà una mitjana del 83% de llits disponibles durant el període estival, una xifra molt similar a la de l'any passat quan es van mantenir oberts el 82% dels 13.072 llits que té el sistema hospitalari català.

Es tracta d'una mitjana, ja que el nombre de llits no serà el mateix durant els primers quinze dies de juliol que durant la primera quinzena d'agost. Així, el moment en què hi haurà menys llits serà durant l'agost, quan n'hi haurà un 76% de disponibles.

Per tant, dels 13.072 llits totals, una mitjana del 16% tancarà durant els mesos de juliol, agost i setembre. El que significa que Salut tancarà una mitjana de 2.091 llits. Malgrat aquesta dada, Padrosa ha assegurat que "les urgències no quedaran saturades".

El Departament de que lidera Boi Ruiz ha reiterat que la tancada de llits es justifica per una disminució de l'activitat durant els mesos d'estiu. El responsable de l'àrea d'atenció sanitària del CatSalut, Àlex Guarga, ha explicat que l'activitat quirúrgica ambulatòria ha augmentat, fet que permet que els pacients no s'hagin de quedar ingressats. A més, la mitjana de temps d'hospitalització ha disminuït, dos mesures que han comportat un canvi en la reestructuració de determinats serveis.

El director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, ha reiterat que el tancament de llits és conseqüència d'una disminució de l'activitat quirúrgica programada durant els mesos d'estiu i ha assegurat que "si un pacient necessita un llit, el tindrà". Així, ha informat que durant l'any es realitzen una mitjana d'entre 30.000 i 35.000 operacions quirúrgiques i que durant l'estiu aquesta xifra es redueix a gairebé la meitat. Padrosa també ha insistit en que la fluctuació de llits "és normal" durant determinats períodes de l'any.

Padrosa ha remarcat que "si pogués" i "tingués capacitat" contractaria més personal o més hores per poder reduir les llistes d'espera durant els mesos d'estiu. Però el director del CatSalut ha recordat que "la situació econòmica no ho permet".