Les reaccions de les formacions representades al Parlament català no es van fer esperar després de la conclusió de la reunió entre Mas i Rajoy. Els partits favorables a la consulta van interpretar l'immobilisme del president de l'Estat espanyol com una nova senyal que justifica que es convoqui el referèndum de totes formes, mentre que altres formacions, com el PSC, van reclamar que es doni cabuda a una alternativa federalista, i Ciutadans va titllar la trobada de "teatre".

jordi turull

president de ciu al parlament

Mentre un parla de prohibir preguntar, els altres demanem preguntar"

Turull va lamentar ahir que Rajoy no mogués fitxa de cap manera. Per a CiU, la posició del govern espanyol és "la mateixa de sempre", la de "no cal aprofundir i no presentar cap proposta". La ?reunió, va assegurar, "carrega de raons" el procés, perquè "mentre un parla de prohibir preguntar, els altres demanem preguntar". Turull va lamentar que "en una qüestió tan transcendent" no hagin trobat "un estadista amb alçada de mires, i més quan sap que aquesta consulta no se l'estalviarà", va manifestar. "Saben perfectament que és legal", va afegir.

oriol junqueras

president d'erc

Una vegada més s'ha posat de manifest que l'Estat espanyol no escolta els catalans"

Junqueras va assegurar que "no hi ha una altra sortida" que la de mantenir la convocatòria de la consulta. "El que cal és que ens reafirmem en la nostra voluntat de garantir el millor sistema educatiu i sanitari, les nostres infrastructures, la nostra economia, i és el Govern espanyol el que ens obliga en tots aquests àmbits a intentar prendre les decisions pel nostre compte, perquè quan les pren l'Estat ho fa en contra nostra", va reflexionar.

maurici lucena

portaveu del psc al parlament

La pregunta que nosaltres hem plantejat és d'indubtable encaix constitucional"

Lucena va criticar la "immobilitat" de Mariano Rajoy i la "inflexibilitat" d'Artur Mas, si bé va celebrar que s'hagi obert una "nova etapa de negociació" després de la reunió entre tots dos. El diputat socialista va lamentar que Rajoy no hagi ofert una alternativa federal a les exigències del "problema català". Lucena va defensar que va afirmar que la proposta federal dels socialistes donaria "la flexibilitat necessària" per arribar a un eventual acord amb l'Estat.

joan herrera

president d'ICV-EUiA al parlament

Mas surt igual que ha entrat. El PP és l'expressió d'un partit que té al·lèrgia a la democràcia"

Herrera va lamentar Mas sortís "igual" que va entrar de la reunió i va insistir que buscarà suports d'altres partits espanyols perquè els catalans exerceixin el dret a decidir. "Buscarem la unitat per reivindicar el dret a decidir. Unitat per dir que hi ha solucions per a l'exercici d'aquest dret. Reivindiquem la unitat civil amb forces polítiques d'Espanya i d'Europa", va ressaltar.

albert rivera

president de c's

No ha servit per res perquè els temes que afecten els catalans no han estat plantejats"

Rivera va qualificar de "teatre per tapar la corrupció i les retallades" la reunió. Segons ell, Mas va rebre de Rajoy l'única resposta esperable, "que no es pot negociar la sobirania espanyola", i haurien d'haver abordat els "problemes reals que preocupen els catalans i els espanyols", com són la crisi econòmica i la corrupció, segons va defensar.

david fernández

diputat de la cup al parlament

La pregunta ja no és què fara l'Estat, sinó què farem nosaltres"

Fernández va fer una crida a la "desobediència a tots aquells que vulguin impedir les urnes" i, alhora, a "l'obediència a la voluntat del poble de Catalunya" per tal de celebrar la consulta. En aquest sentit, va reclamar a Mas que "no esperi la prohibició" de la consulta per intentar "cercar una resposta comuna com a país".