13 de agost de 2014
13.08.2014
Diari de Girona

La reculada del Govern català amb la consulta irrita ERC i la CUP

Ortega obre la porta a ajornar el referèndum en el cas que l'Estat el veti mentre els republicans rebutgen de ple aquesta hipòtesi

13.08.2014 | 00:00
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va obrir ahir la porta a ajornar la consulta prevista per al 9 de novembre en el cas que l'Estat la veti, i va precisar que es buscarà una nova data perquè els catalans es pronunciïn sobre el seu futur, encara que no va concretar la fórmula. Unes declaracions que van generar malestar en algunes formacions com ara ERC, la CUP o ICV. En declaracions a RAC1, Ortega va insistir que la consulta havia d'ajustar-se a la legalitat perquè el procés fos "impecable", per la qual cosa va deixar la porta oberta a ajornar-la si l'Estat recorre davant el Tribunal Constitucional el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre.

"Jo treballo per aquest 9 de novembre, i si no, hi haurà un altre 9 de novembre.(...). No li puc dir si serà el febrer, però un recurs no mata res -el procés sobiranista-, l'ajorna, no mata l'ànsia dels catalans de votar. (...) S'ajorna el procés, però l'anhel segueix viu", va explicar la número 2 del Govern. Això no obstant, Ortega no va concretar quina seria la fórmula perquè els catalans puguin pronunciar-se sobre el seu futur polític, o bé fixant una nova data per a la celebració de la consulta sobiranista o bé en forma d'eleccions plebiscitàries. La vicepresidenta del Govern va criticar de nou que l'Estat estigués "judicialitzant" un procés "polític" com el de Catalunya, i va reiterar que des de l'executiu català les coses s'estaven fent amb "transparència", "rigor", "pulcritud" i buscant el diàleg amb Madrid per poder acordar la celebració de la consulta. "El Govern fa del frontisme la seva forma d'actuar, tens una paret que et rebota i t'impedeix qualsevol mena de negociació", va lamentar la vicepresidenta.

Les valoracions

Les reaccions a les paraules de Joana Ortega no es van fer esperar. El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, va assegurar que la voluntat del poble català expressada democràticament "pesa molt més" que les decisions del Tribunal Constitucional (TC), i va alertar d'un possible "divorci" amb la societat. El portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va ser més contundent i va assegurar que el Govern "ha decidit suïcidar-se", després de les declaracions de la vicepresidenta del Govern. El diputat independentista, a més, va afegir que les paraules d'Ortega eren d'una "irresponsabilitat que s'ha de tenir en compte algun dia".

Per la seva banda, el diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, David Fernández, va assegurar que "s'ha acabat el temps de les imposicions. El referèndum és irrenunciable". Per Fernández, "és inútil canviar la data del referèndum, l'Estat no canviarà en cap cas la seva actitud", i per això l'esquerra independentista demana en tot cas "desobeir la imposició per obeir la democràcia". La portaveu del PSC, Esther Niubó, va opinar que el Govern reconeix ja que la consulta sobiranista prevista per al 9 de novembre "només" es podrà celebrar si és legal i fruit d'un acord entre els governs espanyol i català, el que va qualificar de "posició sensata".

En un altre ordre de coses, el secretari general d'UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, va reconèixer ahir que el sindicat havia patit algunes baixes d'afiliats a causa del seu suport al dret a decidir, encara que va matisar que "han estat poques i en molts casos s'han solucionat amb una trucada de telèfon".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook