El portaveu del Govern i conseller d ela Presidència, Francesc Homs, ha valorat positivament aquest divendres el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que ha avalat íntegrament la Llei de consultes. "Diu de manera contundent que és constitucional", ha considerat. Segons Homs, la resolució aporta "arguments jurídics sòlids" perquè l'executiu català convoqui i celebri la consulta del 9 de novembre. El portaveu ha tret importància als quatre vots particulars del dictamen i ha remarcat que "el que preval" és la decisió final i de conjunt que avala la Llei. En el terreny més polític, Homs ha demanat que, després del dictamen, l'Estat replantegi la seva posició i "no posi traves" a la consulta.

El Govern s'ha mostrat aquest divendres satisfet amb l'aval del Consell de Garanties Estatutàries a la Llei de consultes, i creu que amplia la base legal que hauria de permetre que el 9 de novembre es voti a Catalunya. Francesc Homs ho ha expressat així en la valoració de la resolució que ha fet al Palau de la Generalitat, afirmant que el Consell de Garanties "posa de manifest de manera contundent que la Llei és constitucional i s'adequa a l'Estatut". A més, el portaveu ha remarcat que el text de l'ens consultiu aporta "una extensa doctrina jurídica que ens serà d'utilitat ara i en el futur per exercir la competència de consultar al poble, que ens atorga l'Estatut de Catalunya".

En aquest sentit, Homs ha recomanat fer una "lectura atenta i completa" del dictamen i analitzar-lo "conjuntament" amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre la Declaració de Sobirania. "Fer aquesta lectura conjunta ens permet concloure que hi ha sòlids arguments jurídics per dir que, un cop aprovada Llei de consultes al Parlament, es pot procedir a la convocatòria de la consulta", ha sentenciat Francesc Homs, que ha afegit que la resolució del Consell de Garanties aporta "la fonamentació jurídica necessària i escaient" perquè el 9 de novembre es voti.

Precisament per aquesta interpretació que fa el Govern, Homs ha volgut enviar un missatge polític a l'executiu espanyol per tal que modifiqui la seva posició respecte del 9-N "atès el dictamen" del Consell de Garanties. "Demanem al govern espanyol que no posi traves a l'exercici de la democràcia. Només faltaria que l'ordenament jurídic espanyol no permetés exercir la democràcia, no permetés consultar", ha dit Homs.

Preguntat pels vots particulars que quatre dels nou membres del Consell de Garanties Estatutàries han emès, el portaveu del Govern ha tret importància al pes que puguin tenir i ha demanat "fer una valoració de la majoria que es pronuncia de manera clara i nítida". "Els vots particulars tenen matisos diversos i de diferents intensitats. Seria erroni pensar que hi ha cinc que pensen una cosa i quatre que en pensen una altra", ha afegit Homs, que ha remarcat que "el que preval, com sempre, és el que és acordat per majoria de la institució". "Així ho hem acatat sempre i ho acatem, quan ens va a favor i quan ens va en contra", ha conclòs.

De tota aquesta valoració, Francesc Homs extreu la conclusió que el 9 de novembre la consulta es podrà celebrar tal i com està prevista. "Hi ha arguments molt sòlids, la consulta es convocarà i estic convençut que es farà", ha sentenciat.