El president del Comitè de Govern d'Unió i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va carregar ahir amb duresa contra el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i va dir que la seva crida a la desobediència civil en cas que el Tribunal Constitucional impedeixi la consulta del 9 de novembre està "trencant la unitat". "És un tret al peu al procés català", va afegir. Duran i Lleida va publicar aquestes paraules al seu compte de Twitter, amb nou tuits molt crítics amb ERC i amb el president del partit, Oriol Junqueras, que en una entrevista publicada ahir al diari El Mundo afirmava que "ha arribat el moment de saltar-se la legalitat espanyola per crear la nostra pròpia".

"Quin principi. Anem bé. Mai en una entrevista havia llegit tants disbarats. I ells poden governar en quatre dies", assenyalava Duran en un dels tuits. El portaveu convergent també es preguntava en un altre dels seus tuits "què passaria si el 51% desobeeix la llei espanyola", i afegia: "No som conscients que posaríem les bases perquè el 49% digués que no vol complir la catalana".

A més, en el seu compte de Twitter també hi va piular que "potser és el que vol el PP: que guanyi ERC i ho destrossi tot. A Espanya coneixen la història del que ha passat quan han governat". "La consulta ha de garantir escrupolosament totes les condicions democràtiques per ser reconeguda i respectada i per no fer el ridícul", ressaltava en un altre dels seus tuits.

Per la seva banda, el secretari general d'UDC i conseller d'Interior, Ramon Espadaler, també va replicar al líder d'ERC, i va dir que "saltar-se la legalitat no ens porta enlloc", ja que "la legalitat també aporta legitimitat al procés". Ho va dir en una entrevista al canal 3/24, on va comentar que entenia i respectava la postura d'ERC, però a continuació va recordar que aquesta apel·lació "no està en la base del nostre acord parlamentari", i va afegir que la base de l'acord és "ancorar-la en la legalitat". "Saltar-se la legalitat no ens porta enlloc i partits de govern com CiU no és un consell que puguem donar", va agregar Espadaler, que també es va preguntar: "On estan els límits? Quines són les legalitats saltables i quines no? La legalitat també aporta legitimitat al procés i sobretot li dóna la potència a nivell internacional".

Al mateix temps, Espadaler va reclamar, "pel bé del procés", que el lideratge del camí que ha de portar fins a la consulta segueixi en mans d'Artur Mas. Per això, va demanar que els partits es posin "al costat" de Mas i no que el president estigui "en mans" de les formacions polítiques, amb la finalitat que aquesta unitat culmini en "fer les coses ben fetes".

En l'entrevista a El Mundo, Junqueras va defensar que s'ha de fer la consulta "sota el marc legal de l'estat naixent". Sobre la possibilitat d'un avançament electoral, Junqueras va afirmar que "per molt d'aire plebiscitari que li donem, continuen sent unes autonòmiques" i el sistema proporcional les "desvirtuaria" com a referèndum. D'altra banda, el líder d'ERC es va mostrar convençut que "ningú a Espanya anirà a la presó pel fet de votar" davant la hipòtesi que la consulta se celebrés tot i la prohibició del TC. "Deso?beirem la legalitat espanyola però obeirem el mandat que tenim del Parlament i que ens van donar els catalans en les eleccions del 2012", va apuntar.

La Justícia, a l'aguait

Per la seva banda, el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, es va mostrar ahir convençut que totes les institucions compliran la llei en el procés sobiranista que viu Catalunya, però va assegurar que, si no s'acata la llei, "la Justícia complirà amb el seu deure". En una entrevista publicada a La Razón, Lesmes va assegurar que l'obligació de la Justícia és actuar quan no es compleix la llei, però va precisar que ara mateix "l'escenari és polític i no judicial".

Lesmes va qualificar la situació que es viu actualment a Catalunya de "complicada", perquè hi ha una "gran mobilitat cap a les tesis sobiranistes", encara que es va mostrar convençut de la capacitat dels espanyols per "sortir de situacions difícils".