L'aprovació de la Llei de Consultes amb l'objectiu d'oferir cobertura legal a la consulta que el govern d'Artur Mas pretén convocar el pròxim 9 de novembre obre un escenari real de pols institucional entre el Govern central i la Generalitat de Catalunya. El Govern central ja té decidit recórrer aquesta llei, una vegada que es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat, i no esperarà que el president català Artur Mas signi el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. A partir d'ara, Govern i Generalitat actuaran condicionats pels passos que emprengui cadascun, en un cap de setmana que es preveu intens a les sales de màquines de Moncloa i de la Plaça de Sant Jaume de Barcelona. Durant tot el dia d'ahir Artur Mas i el seu entorn van ser hermètics respecte a quan podria el president de la Generalitat estampar la seva firma en el decret de convocatòria de la consulta.

Preguntat, després de valorar el resultat del referèndum d'Escòcia, sobre quin serà el moment en què signi el decret, Mas va optar per un lacònic "signaré", sense entrar en més detalls. El que sí que va avançar és que si es confirmava el recurs del Govern central a la Llei de Consultes, reunirà els partits que donen suport al 9-N (CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP) per buscar un posicionament "comú" davant la nova situació. A partir d'aquest punt tot són hipòtesis fins al 9-N. En les pròximes setmanes Artur Mas haurà de decidir els seus pròxims passos.

Des del Govern central es manté la confiança en el fet que Mas no seguirà amb la seva idea de celebrar la consulta si està suspesa pel Tribunal Constitucional. Mas sempre ha parlat d'una consulta legal i amb "plenes garanties democràtiques". El recurs que presentarà el Govern contra la Llei de Consultes provocarà la seva suspensió quan sigui admesa a tràmit pel Constitucional, que té previst celebrar la setmana que ve un ple que començarà dimarts. Si durant tots aquests mesos Artur Mas i el líder d'ERC, Oriol Junqueras -aliat parlamentari de CiU en el Govern- han mantingut que només hi ha un pla, que és votar el 9 de novembre, a partir d'ara podrà veure's si existeixen altres lletres.

Encara que queda poc temps per a la data de la consulta, Mas podria -en el cas que descartés celebrar-la davant l'evidència de la seva suspensió- convocar eleccions anticipades, si bé el president català és de l'opinió que el seu objectiu és esgotar el mandat fins a 2016.

En cas d'un avanç electoral, Mas seria el primer president de la Generalitat que, per segona vegada consecutiva, anticipa eleccions. Ja ho va fer el 2012, buscant una "majoria excepcional" després d'apostar per un "estat propi" però sense esmentar la paraula "independència". Va guanyar, però va perdre 12 diputats. Potser aquest record, amb unes enquestes que sistemàticament donen pèrdua de vots a CiU a favor d'ERC, podria portar Mas a explorar altres escenaris d'aliances o suports puntuals per esgotar la legislatura. Però en la recerca d'aquests aliats -potser el PSC- hauria de renunciar a la consulta del 9-N. A més, a les orelles de Mas encara ressona la veu de la presidenta de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Carme Forcadell, demanant-li davant centenars de milers de ?persones durant la passada Diada de l'11 de setembre: "President, posi les urnes". Va voler la casualitat que el desenvolupament del ple de la Llei de Consultes coincidís amb l'anunci de la pròxima dimissió del promotor del "sí" a la independència a Escòcia, Alex Salmond.