El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar que la seva intenció és mantenir els preparatius de la consulta del 9 de novembre tot i que el Tribunal Constitucional (TC) la suspengui cautelarment, i va garantir que estava disposat a assumir tots els riscos que calguin. En una entrevista a TV3, Mas va defensar que la Generalitat pugui preguntar l'"opinió" dels catalans i va plantejar que l'Estat, si volgués, podria fer la seva proposta el 9-N amb una "segona urna", però "no hi podrà haver vots perquè no hi ha proposta" i per això intenten "enfonsar-ho tot", va criticar. Però "si ho enfonsen tot, entre cometes a manu militari, no és per falta de pulcritud jurídica", va dir Mas, que va assegurar que s'havia elaborat el decret i la llei de consultes de manera "impecable" des del punt de vista jurídic: "Li hem posat molt fàcil -a l'Estat- perquè digui "voteu" i molt difícil perquè diguin "no voteu"", va subratllar.

El president català va confiar que el TC actuï com un àrbitre imparcial però va admetre que no sabia "en què consistirà la suspensió del TC" si es produeix i, en funció d'això, s'haurà d'analitzar què es fa, va dir. Però en tot cas, "tenim la legitimitat per tirar-la endavant" i és de "sentit comú" que la Generalitat pugui consultar als catalans sobre el seu futur polític, va remarcar. I en una nova metàfora marinera, Mas va subratllar: "els vaixells a vela porten motor i si es queden sense motor, despleguen les veles i mantenen el rumb". Davant d'una probable suspensió del TC, Mas va remarcar que "suspesa no vol dir anul·lada" i va incidir que la seva posició és que "si queda suspesa i no automàticament anul·lada, que m'imagino que és el que passarà, en qualsevol moment es pot aixecar la suspensió, de manera que si la suspèn, el Govern ha d'estar preparat perquè es pugui votar el 9-N".

El president de la Generalitat va afirmar que encara esperava de l'Estat alguna proposta per a Catalunya, cosa que no s'havia produït, i va subratllar que és millor votar a través d'una consulta perquè al final, va dir, "s'acabarà votant" d'altres maneres, sense especificar si serà a través d'unes eleccions plebiscitàries.